ΑΘΗΝΑ
19:41
|
23.04.2024
Χημικά και δακρυγόνα εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές του συνοριακού φράχτη από τις 8:30 το πρώι της Τετάρτης στο φυλάκιο, στις Καστανιές του Έβρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ένταση μεταξύ των προσφύγων, μεταναστών και των ελληνικών αρχών συνεχίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Χημικά και δακρυγόνα εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές του συνοριακού φράχτη από τις 8:30 το πρώι της Τετάρτης στο φυλάκιο, στις Καστανιές του Έβρου. Ομάδες μεταναστών κατευθύνονται φωνάζοντας προς τον φράχτη, προσπαθώντας να τον παραβιάσουν.

Kοντά στα σύνορα υπάρχει διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας η οποία ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνα και δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο και την φωτογραφία.

Αυτή τη στιγμή στις Καστανιές έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες μεταναστών (περί τα 200 άτομα), καθώς οι ροές μεταφέρονται νοτιότερα, με έμφαση στο Δέλτα του Έβρου.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης υπάρχει έντονη κινητικότητα σε όλη την οριογραμμή από την Τουρκική πλευρά των συνόρων. Λεωφορεία και άλλα οχήματα μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προς τα νότια περάσματα του ποταμού Έβρου, στις περιοχές του Αμορίου και του Δέλτα.

Η κατάσταση στον Έβρο είναι πολεμική. Αρχικά λόγω της κινητοποίησης του στρατού και της αστυνομίας καθώς, σε όλο το οδικό δύκτιο του νομού στρατιωτικά και αστυνομικά οχήματα περιπολούν και κάνουν συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών. Εντυπωσιακή όμως είναι και η ενότητα με την οποία απαντούν οι κάτοικοι του νομού μπροστά στο πρόβλημα που έχει προκύψει στα σύνορα μας. Εδώ και δύο ημέρες, στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών, καταφτάνουν δεκάδες ντόπιοι με προμήθειες προκειμένου να συμπαρασταθούν στους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που προστατεύουν τα σύνορα.

Σε όλη την περιοχή του έβρου οι κάτοικοι περιπολούν βοηθώντας την αστυνομία και τον στρατό στην φύλαξη των συνόρων.  Στις Καστανιές οι νέοι κάνουν κάθε βραδυ περιπολιες με οχήματα 4Χ4 ενώ νοτιότερα, στις Φέρες, οι αγρότες κατεβάζουν τα τρακτέρ τους και φωτίζουν με τους προβολείς τους τα χωράφια ή ανάβουν φωτιές προκειμένου να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά. Οι βαρκάρηδες στις καλύβες του Δέλτα, περιπολούν με τις βάρκες τους.  Ο Σάκης Καμηλάρης, αντιπρόεδρος στο Αινίσιο Δέλτα, λέει πως όλοι οι ντόπιοι θεωρούν υποχρέωσή τους τη φύλλαξη των συνόρων.

Σημειώνεται ότι από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Έβρου συνελήφθησαν 34 μετανάστες που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες. Παράλληλα εμποδίστηκαν 2.791 απόπειρες εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Συνολικά, για το τετραήμερο από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης έχουν συλληφθεί 220 άτομα, ενώ έχει αποτραπεί η είσοδος στη χώρα σε 27.823 μετανάστες. Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες, για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, σε καταστήματα κράτησης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις αυξημένες μετακινήσεις ανθρώπων εκεί, μεταξύ των οποίων είναι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Παράληλα, εκφράζει την ανησυχία της για την ποινικοποίηση της εισόδου στη χώρα από ανθρώπους που αιτούνται διεθνή προστασία. Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράτυπες μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης βίας και να διατηρούν συστήματα για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου με συντεταγμένο τρόπο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα