ΑΘΗΝΑ
09:50
|
22.05.2022
Κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν δύο στελέχη του νέου κορονοϊού, ανακάλυψη που επιβεβαιώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μία φορά.
Photo by Macau Photo Agency on Unsplash
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του νέου κοροναϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά. Θεωρούν μάλιστα δυνατό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη.

Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ‘National Science Review’ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κορονοϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε ένα νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους. Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος.

Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι στην αρχή της εξάπλωσης της νόσου οι ασθενείς τύπου L είχαν εντονότερα συμπτώματα και έσπευσαν πρώτοι στα νοσοκομεία, γι’ αυτό διαγνώσθηκαν συχνότερα. Οι ερευνητές θεωρούν επίσης πιθανό ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είχαν μεγαλύτερη επίπτωση στο επιθετικό στέλεχος L, με αποτέλεσμα το ηπιότερο στέλεχος S να κερδίσει έδαφος στην πορεία.

Οι ίδιοι Κινέζοι επιστήμονες, πάντως, υπογραμμίζουν ότι το δείγμα των ασθενών στους οποίους βάσισαν τις εκτιμήσεις τους είναι μικρό (103 άτομα) και χαρακτήρισαν αυτά τα ευρήματα προκαταρκτικά. Είναι κάποια πρώτα στοιχεία, που χρειάζονται επιβεβαίωση από μεγαλύτερη μελέτη, με συνδυασμό γενετικών, επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων.  

Στη Βρετανία, η επιστημονική κοινότητα χαρακτήρισε “ενδιαφέροντα” τα πρώτα αυτά ευρήματα, αλλά υπογραμμίζει ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Αν, πάντως, ο νέος κοροναϊός έχει όντως διπλό ‘πρόσωπο’, η ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου -κάτι που πλέον αναμένεται από το 2021- θα είναι πιο δύσκολη (η εκτίμηση των Βρετανών είναι ότι το ξέσπασμα θα διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα