ΑΘΗΝΑ
05:39
|
23.06.2024
Ο πρόεδρος Καστανιών κάνει έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Η Τουρκία στέλνει ειδικές δυνάμεις στα σύνορα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται τα επεισόδια στις Καστανιές σύμφωνα με τον προεδρο του χωριού, Σταύρο Τζιαμαλίδη που μίλησε στο kosmodromio.gr.

Ο κ. Τζιαμαλίδης κάνει έκκληση για βοήθεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που μπορούν και θέλουν να συνδράμουν στο έργο της προάσπισης των συνόρων της χώρας.

 Συγκεκριμένα μας είπε: «Κατά τη διάρκεια των βίαιων χθεσινών επεισοδίων που οργανώθηκαν από τις τουρκικές αρχές έγιναν βανδαλισμοί και καταστροφές σε διαφορετικά σημεία του συνοριακού φράχτη. Χρειαζόμαστε εξοπλισμό προστασίας και ιδιαίτερα αντιασφυξιογόνες μάσκες για τους κατοίκους των Καστανιών καθώς εχει επιβαρυνθεί το περιβάλλον από τη συνεχή ρίψη των δακρυγόνων και των καπνογόνων. Επίσης υπάρχει άμεση ανάγκη για σιδηροπρίονα, ξυλοπρίονα, κόφτες και τσεκούρια για την επισκευή του συνοριακού φράχτη που καταστρέφεται καθημερινά από τους μετανάστες.»

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί τώρα σημειώνει πως: «Νέα επεισόδια, αλλά μικρότερης έντασης από τα χθεσινά, ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί και όλα δείχνουν ότι είναι ένα οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκική πλευρά. Μετά την επίσκεψη των ευρωπαίων αξιωματούχων και την “εκεχειρία” της Καθαράς Δευτέρας, χθες ζήσαμε καταστάσεις εισβολής. Δεχτήκαμε ολομέτωπη και οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πολιτοφυλακή με συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων και καπνογόνων. Το μέτωπο αναπτύχθηκε σε έκταση τριών χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι ανησύχησαν πολύ. Όλο το χωριό ήταν σε επιφυλακή, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει τις αρχές στην προάσπιση των συνόρων μας. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε, καθώς ο στρατός έδωσε άκυρο. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και δεν κυριάρχησε ο πανικός. Εξακολουθούν βέβαια να ανησυχούν μήπως σπάσει ο κλοιός των ελληνικών αρχών και είναι έτοιμοι να συνδράμουν στο έργο της φύλαξης οποιαδήποτε στιγμή τους ζητηθεί βοήθεια.»

Ο πρόεδρος των Καστανιών θεωρεί πως η Τουρκία με επικεφαλής τον Ερντογάν κινείται βάσει οργανωμένου σχεδίου στοχεύοντας στη δημιουργία αυτοσχέδιων καταυλισμών καταμήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων: «Οι τουρκικές αρχές μοίρασαν αντίσκηνα στους μετανάστες που βρίσκονται κατά μήκος της οριογραμμής των ελληνοτουρκικών συνόρων στο ύψος του δάσους των Καστανιών και απ’ ότι φαίνεται στοχεύουν στη δημιουργία μια καινούριας Ειδομένης. Αυτή τη στιγμή πάνω από 4.500 μετανάστες βρίσκονται στο δάσος των Καστανιών.»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Σταύρο Τζιαμαλίδη δύο είναι τα μέτωπα στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση: Το μέτωπο των Καστανιών και το μέτωπο του Πετάλου στις Φέρες. Στις Φέρες και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Έβρου γίνονται συνεχείς προσπάθειες εισόδου στη χώρα μέσω του ποταμού Έβρου από εκατοντάδες μετανάστες. Στο σημείο οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν δυναμικά το παρόν και στέκονται στο πλευρό των αρχών. Το βράδυ φωτίζουν με τους προβολείς των τρακτέρ το ποτάμι βοηθώντας στο έργο του εντοπισμού των μεταναστών.

Η κατάσταση στα μέτωπα μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων πρωτοστάτησαν οι διμοιρίες της τουρκικής στατοχωροφυλακής καθώς ήταν αυτές που οργάνωναν τις επιθέσεις των μεταναστών.

 «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ήσυχα. Η εμπειρία των τελευταίων ημερών όμως δείχνει πως αυτό μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό. Η δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων συνεχίζεται και σήμερα, είτε με χαμηλότερης έντασης επεισόδια, είτε με την τουρκική πλευρά που εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες προς την συνοριογραμμή με κάθε μέσο. Πληροφορίες λένε πως οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν έναν μίνι προσφυγικό καταυλισμό τύπου Ειδομένης στην περιοχή του Παζάρ Κιουλέ κοντά στην Ανδριανούπολη,» δήλωσε στο Kosmodromio.gr o πρόεδρος του σωματείου συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Η Τουρκία στέλνει ειδικές δυνάμεις στα σύνορα

Χίλιους αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στέλνει στα σύνορα του Έβρου η Τουρκία σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Έβρο», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού. Για να προσθέσει πως “προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση για να αποτρέψουμε τις επαναπροωθήσεις που γίνονται από την ελληνική πλευρά. Εμείς πλέον δεν εμποδίζουμε τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όποιος θέλει να έρθει έρχεται, όποιος περάσει πέρασε.”

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των ελληνικών αρχών που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές, από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου συνελήφθησαν 24 άτομα. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και εμποδίστηκαν 6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα

Συνολικά, για το πενθήμερο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 34.778 περιπτώσεις ενώ έχουν συλληφθεί 244 άτομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα