ΑΘΗΝΑ
18:45
|
19.04.2024

Η αντιπολίτευση της Σερβίας θα μποϊκοτάρει την ψηφοφορία. Κατηγορίες για έλεγχο των ΜΜΕ και διαφθορά. Βουλευτικές εκλογές για τις 26 Απριλίου προκήρυξε ο πρόεδροςτης Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιπολίτευση της Σερβίας θα μποϊκοτάρει την ψηφοφορία. Κατηγορίες για έλεγχο των ΜΜΕ και διαφθορά.

Βουλευτικές εκλογές για τις 26 Απριλίου προκήρυξε ο πρόεδροςτης Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχόμενος επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης η «Συμμαχία για τη Σερβία» και το «Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών», που είναι η μόνη βιώσιμη αντιπολίτευση, κατηγορούν τον Βούτσιτς για φίμωση της ελευθεροτυπίας και διαφθορά και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάχουν στην ψηφοφορία. Η έκκληση για μποϊκοτάζ θέτει υπό αμφισβήτηση τις προϋποθέσεις για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

“Θα έχουμε περισσότερες από 50 μέρες για την προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που την καθιστά μία από τις μακρύτερες εκστρατείες όλων των εποχών, που είναι αρκετός χρόνος για όλους να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους. Έίναι σημαντικό όλα να διεξαχθούν ειρηνικά και δημοκρατικά ώστε ο λαός να επιλέξει τους δικούς του εκπροσώπους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Το δεξιό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς αναμένεται να κερδίσει συντριπτικά την ψηφοφορία και να συνεχίσει την οκταετή κυριαρχία του στη σερβική πολιτική σκηνή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκτιμάται ότι θα λάβει 10% των ψήφων.

Το SNS στηρίζει την είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει στην βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με το Κόσοβο.

Οι Σέρβοι θα ψηφίσουν για 250 βουλευτές για να αντικαταστήσουν τους εκλεγμένους του 2016. Οι τοπικές εκλογές στη βόρεια Βοϊβοντίνα θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα