ΑΘΗΝΑ
19:45
|
12.05.2024
Δεκάδες δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στην περιοχή του Έβρου. Οι τουρκικές αρχές σιωπούν...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στην περιοχή του Έβρου, κρατήθηκε, κατασχέθηκε το δημοσιογραφικό τους υλικό και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ότι δεν θα επανέλθουν για ρεπορτάζ στην περιοχή των συνόρων, όπως καταγγέλουν. 

Οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν έμειναν ώρες υπό κράτηση, ορισμένοι δε πέρασαν και από ανάκριση, και αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο όταν δέχθηκαν να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα επιστρέψουν στην περιοχή. Η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση στην τουρκική πλευρά της συνοριακής γραμμής του Έβρου όπου έχουν συγκεντρωθεί οι πρόσφυγες, δεν είναι πλέον εφικτή. Επίσης, Τούρκοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι οι κανονικές κάρτες των τουρκικών ενώσεων συντακτών δεν γίνονται πια δεκτές από την αστυνομία και δεν επιτρέπουν πρόσβαση, και παράλληλα οι αρχές έχουν κυκλοφορήσει διαφορετικού χρώματος κάρτες, για εκείνους που υπηρετούν την κυβερνητική τουρκική πολιτική και τους επιτρέπεται ακόμη η πρόσβαση.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες μέρες των επεισοδίων στον Έβρο η αστυνομία της Τουρκίας εισέβαλε στα γραφεία του ρωσικού Σπούτνικ, συνέλαβε τον αρχισυντάκτη και τέσσερις δημοσιογράφους, και κατάσχεσε δημοσιογραφικό υλικό. Επίσης,στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του ειδησεογραφικού πόρταλ Γιακίν Ντογκού Χαμπέρ, και συνέλαβε τον αρχισυντάκτη του, Αλμπτεκίν Ντουρσούνογλου, που είχε γράψει αρνητικά για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Παρά τις καταγγελίες οργανώσεων του Τύπου, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν την καταστολή και σιωπούν σχετικά με τα μέτρα λογοκρισίας και τις αυθαίρετες κρατήσεις. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα