ΑΘΗΝΑ
02:55
|
17.05.2024

Μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο CNN, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε νεκρή τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ρίχνοντας την ευθύνη στην […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο CNN, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε νεκρή τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ρίχνοντας την ευθύνη στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι “Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι, αν και αναγνωρίζει το βάρος που φέρει η Τουρκία στο θέμα των προσφύγων, “Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news”, ενώ τόνισε το δικαίωμα της χώρας μας να προστατεύει τα σύνορά της.

“Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά” δήλωσε ο πρωθυπουργός, και διαμήνυσε ότι “η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έπραττε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της από τις παράνομες διελεύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως “Τις προηγούμενες ώρες είδαμε αυξημένη ένταση στα σύνορα, προσπάθειες να κάψουν τους φράχτες που έχουμε, πολλές προσπάθειες να ρίξουν δακρυγόνα στις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια συνεχής και συστηματική πρόκληση της Τουρκίας που δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα”, και απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου τονίζοντας ότι “Δεν υποκινήσαμε εμείς την κρίση. Δεν ενθαρρύνουμε εμείς αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν παράνομα. Και ειλικρινά, είμαστε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας και είναι απολύτως απαράδεκτο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός της χώρας ότι δεν τους μεταχειρίζεται σωστά”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα