ΑΘΗΝΑ
21:16
|
30.06.2024
Από την στιγμή που αναπτύχθηκε ο ελληνικός στόλος δεν έχει γίνει καμία άφιξη μεταναστών σε Χίο, Σάμο και Λέσβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή τροπολογία για την αποσυμφόρηση των νησιών από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η τροπολογία υποχρεώνει τα άτομα που έχουν λάβει άσυλο να αποχωρήσουν από τα κέντρα υποδοχής μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης, προβλέποντας και τη διακοπή παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής αλλά και χρηματικών ποσών.

Το μέτρο στοχεύει στην αποσυμφόρηση των δομών της ενδοχώρας και των νησιών. Αρχικά θα εκκενωθούν 1000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα της ενδοχώρας προκειμένου να μεταφερθούν εκεί μετανάστες και πρόσφυγες από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών. Το μέτρο αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα μας πριν την 1η Ιανουαρίου 2019.

«Στόχος είναι κάθε μήνα να υπάρχει λιγότερος κόσμος στις δομές των νησιών και στο τέλος να κλείσουν αυτές οι δομές», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού κ. Μηταράκη για όλους όσοι μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου δημιουργείται ένα νέο κλειστό κέντρο στις Σέρρες.

Σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους οι προθεσμίες εφαρμόζονται μετά την ενηλικίωσή τους. Καθορίζονται επίσης ειδικές κατηγορίες δικαιούχων στους οποίους παρατείνετε η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής και η προθεσμία αποχώρησης, όπως για παράδειγμα για όσους πάσχουν από σοβαρή ασθένεια.

Σύμφωνα με τα νεά δεδομένα του υπουργείου το τελευταίο τριήμερο, δηλ. από την στιγμή που αναπτύχθηκε ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο, δεν έχει γίνει καμία άφιξη μεταναστών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.

Η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαίωσε στο Kosmodromio.gr τις μηδενικές αφίξεις στη νησιωτική χώρα. Όσον αφορά την τροπολογία σημείωσε πως το μέτρο των 30 ημερών θα συμβάλλει ελάχιστα στην αποσυμφόρηση των νησιών καθότι άσυλο έχει λάβει πολύ μικρό ποσοστό ατόμων.

« Αυτή τη στιγμή στη Μόρια υπάρχουν 18.000 μετανάστες. Μερικές εκατοντάδες αποχωρήσεων δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση. Τα νησιά χρειάζονται μαζικές προωθήσεις μεταναστών προς την ενδοχώρα αλλά, για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν εκεί νέα κέντρα υποδοχής.» δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα