ΑΘΗΝΑ
20:04
|
04.07.2024

Κατόπιν της επίσκεψης της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τους προέδρους των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ στον Έβρο, η Κομισιόν […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατόπιν της επίσκεψης της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τους προέδρους των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ στον Έβρο, η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο δράσης της για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της Ελλάδας.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Η κ. Γιόχανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, θα μεταβεί συντόμως στην Αθήνα για να έχει επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και τους άλλους υπεύθυνους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη μετεγκατάσταση των περίπου 5.500 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Σε δήλωσή της η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως: “Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η προστασία τους είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα από την Επίτροπο Γιόχανσον να μεταβεί στην Ελλάδα ώστε να βρεθούν λύσεις που διασφαλίζουν την προστασία τους. Η επίτροπος κι εγώ θα εργαστούμε στενά με τα κράτη-μέλη ώστε να βρούμε ένα ασφαλές μέρος γι’ αυτά τα παιδιά”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: “Επί πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει την τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει παράσχει την προσωπική στήριξή της στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η καθαρή επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ουλές στην ψυχή δεν είναι εύκολο να γιατρευτούν. Ας κάνουμε όλοι ότι χρειάζεται ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα”

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσθετη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα ύψους έως 700 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης και ενισχυμένη επιχειρησιακή υποστήριξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, καθώς και την έναρξη του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα