ΑΘΗΝΑ
20:59
|
05.07.2024

Αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο η συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας των γυναικών στη Χιλή, την Κυριακή 8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας. Η πορεία εκτιμάται […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο η συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας των γυναικών στη Χιλή, την Κυριακή 8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας.

Η πορεία εκτιμάται πως θα αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019, με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το κίνημα αντίδρασης ενάντια στις ανισότητες, την κοινωνική αδικία και το κόστος ζωής απλώθηκε σε όλη χώρα και ήδη μετράει 30 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και 34 που έχασαν την όρασή τους εξαιτίας της χρήσης όπλων από την αστυνομία.

Η πορεία της Κυριακής θα δώσει το έναυσμα για περισσότερες κινητοποιήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος τον Απρίλιο για την αναθεώρηση του συντάγματος που άφησε κληρονομιά ο δικτάτορας Πινοσέτ.

Ιστορικά οι Χιλιανές έχουν πολλές ηγηθεί στον αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της δικτατορίας. Τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος, πέρα από τις κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, την εξάλειψη της οικογενειακής βίας και ισότητα στην εργασία.

Πνευματικό παιδί του κινήματος των γυναικών της Χιλής είναι το τραγούδι «Ένας βιαστής στο δρόμο σου», όπου περιγράφεται η συνέργεια των θεσμών της κρατικής καταπίεσης στη σεξουαλική βία. Δεν πρόκειται για μια υπερβολή ή ένα ρητορικό σχήμα.

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της χώρας έκανε σαφές πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι μόνο οι δράστες υπεύθυνοι για την κακοποίηση των γυναικών, αλλά και τα θύματα που περιήλθαν σε αυτή τη θέση. Τη στιγμή που κατά μέσο γίνονται ημερησίως 42 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ το 2019 46 γυναίκες δολοφονήθηκαν από συντρόφους τους.

Στις 8 Μαρτίου θα ακουστεί ξανά το σύνθημα “Nunca más sin nosotras”, “Ποτέ ξανά, χωρίς εμάς τις γυναίκες”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα