ΑΘΗΝΑ
02:30
|
22.11.2024

Ο κορονοϊός και η αντιμετώπισή του δεν αποτελεί αίνιγμα μόνο για τον ιατρικό κόσμο. Η επίδρασή που θα έχει ο COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία απασχολεί […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κορονοϊός και η αντιμετώπισή του δεν αποτελεί αίνιγμα μόνο για τον ιατρικό κόσμο. Η επίδρασή που θα έχει ο COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία απασχολεί τους οικονομολόγους. Θα είναι ήπια ή βαριά τα οικονομικά συμπτώματα του ιού;

Ο Σουράμπ Γκούπτα (Sourabh Gupta) από το Ινστιτούτο Σινοαμερικανικών Μελετών εκτιμά πως στην χειρότερη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Υπολογίζει πως ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2020 θα είναι υποδιπλάσιος του 3,5%, όπως είχε εκτιμηθεί το 2019. Παρά τη διατήρηση του θετικού πρόσημου, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2001.

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και η πρόβλεψη του Πίτερ Ερλ (Peter C. Earle) του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα. Έντονα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, παράλυση στις αερομεταφορές, αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμα και επ’ αόριστο κλείσιμο των χρηματιστηρίων, είναι η όψη του απαισιόδοξου σεναρίου για τον Ερλ. Πάντως επί του παρόντος δεν θεωρεί καθόλου πιθανό κάτι τέτοιο.

Στο άλλο άκρο, κατά τον Ερλ η επιτυχής αντιμετώπιση του κορονοϊού περιλαμβάνει όχι μόνο την απορρόφηση των πρόσκαιρων ζημιών αλλά και το παράπλευρο όφελος της λήξης του πολέμου των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Γκούπτα θεωρεί πως το “τέλος καλό, όλα καλά” συμπυκνώνεται στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για υποχώρηση κατά 0,5% του ρυθμού ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σπεύδει όμως να τονίσει πως πρόκειται για μια υπεραισιόδοξη εκτίμηση, που δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση που θα έχει στην ψυχολογία των καταναλωτών η διάδοση του ιού έξω από την Κίνα.

Εκεί που συγκλίνουν οι δύο αναλυτές είναι στην εκτίμηση πως τυχόν σημαντικές απώλειες των κεφαλαιαγορών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, θα σημαίνει πως ο κορονοϊός δεν είναι ο μόνος παράγοντας.

Ο Γκούπτα θεωρεί πως υπάρχει μια επί μακρόν διόγκωση των τιμών των μετοχών, μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των μαξιλαριών που έχουν προσφέρει οι κεντρικές τράπεζες.

Πάντως δεν συμφωνούν όλοι πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας φούσκας, ενώ οι βραχυχρόνιες κινήσεις κεφαλαίων δεν προσφέρονται για αποτίμηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα