ΑΘΗΝΑ
04:20
|
28.05.2024
Βίντεο-ντοκουμέντα: Τουρκικό θωρακισμένο τραβά τον φράχτη. Τούρκοι ένστολοι οργανώνουν τις επιθέσεις των μεταναστών και ρίχνουν χημικά κοντά στον φράχτη. Πολεμικά καρέ με δυνατές σειρήνες, αβολίδοτα,…
Καστανιές Έβρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη στις Καστανιές του Έβρου. Το σκηνικό είναι πολεμικό με τουρκικά θωρακισμένα, δυνατές σειρήνες, αβολίδοτα για αποτροπή, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, φωτιές στον συνοριακό φράχτη και μαζική ρίψη δακρυγόνων. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η ρίψη χημικών για να συνεχιστεί μέχρι αργά το απόγευμα από την τουρκική πλευρά. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συντονίζουν τις απόπειρες εισβολής των μεταναστών και επιχειρούν να προκαλέσουν φθορές στο φράχτη, προκειμένου να βοηθήσουν τους μετανάστες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Στο παραπάνω βίντεο τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης, επιχειρεί με σχοινί ή συρματόσκοινο που έχει προσδεθεί πάνω του, να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το περιστατικό καταγράφηκε από τις ελληνικές δυνάμεις αργά χθες το βράδυ. Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Άυγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%!
Διαθέτει ισχυρό κινητήρα, εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης και ανεξάρτητο «κλείδωμα/εμπλοκή» διαφορικών.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι τουρκικές πιέσεις εντάθηκαν καθώς γύρω στις 19.30, έγινε ρίψη μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες. Στο παραπάνω βίντεο-ντοκουμέντο φαίνεται καθαρά ένας Τούρκος ένστολος να πλησιάζει κοντά στον φράχτη και να ρίχνει δακρυγόνα στις ελληνικές δυνάμεις.

Σε όλη τη διάρκεια των επεισοδίων, Τούρκοι ένστολοι και μετανάστες, πετούσαν συνεχώς δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις περιφρούρησης. Στα παρακάτω βίντεο φαίνεται καθαρά η ρίψη χημικών από την τουρκική πλευρά που βρισκόταν πολύ κοντά στο φυλάκιο των Καστανέων.

Τα βίντεο που ακολουθούν καταγράφουν την τουρκική αστυνομία να εκτοξεύει χημικά προς τους Έλληνες στρατιώτες και τους αστυνομικούς αλλά και τους μετανάστες που συγκεντρώνονται γύρω τους προκειμένου να συνεννοηθούν για την επόμενη απόπειρα παραβίασης των συνόρων.

Την Παρασκευή το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αποτίμηση της κατάστασης στον Έβρο και στα νησιά. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλ. Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ. Κλιάρης, ο Διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης. Στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε η επιτυχής αποτρεπτική δράση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, του Στρατού και του Λιμενικού, απέναντι στις προσπάθειες της οργανωμένης παράνομης εισόδου στη χώρα και συζητήθηκε ο περαιτέρω σχεδιασμός της φύλαξης των συνόρων

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής, στην περιοχή του Έβρου έγιναν 12 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι πέντε υπήκοοι από το Πακιστάν, ένας υπήκοος από το Αφγανιστάν, ένα άτομο από τη Σενεγάλη, ένα άτομο από την Γκάμπια, ένας υπήκοος από το Μαλί, ένα άτομο από τη Νιγηρία, ένα προερχόμενο από το Ιράκ κι ένα από την Τουρκία- Οι Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 1.401 περιπτώσεις.

Συγκεντρωτικά από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 του Σαββάτου 7 Μαρτίου έχουν γίνει 280 συλλήψεις και έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος σε 39.639 περιπτώσεις


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα