ΑΘΗΝΑ
23:59
|
19.04.2024

Τρία σημαίνοντα μέλη του βασιλικού οίκου της Σαουδικής Αραβίας συνελήφθησαν την Παρασκευή 6 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε δυτικά ΜΜΕ. Μεταξύ τους ο πρίγκηπας Μοχάμεντ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρία σημαίνοντα μέλη του βασιλικού οίκου της Σαουδικής Αραβίας συνελήφθησαν την Παρασκευή 6 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε δυτικά ΜΜΕ. Μεταξύ τους ο πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, ανιψιός του βασιλιά Σαλμάν.

Το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε πως στους συλληφθέντες αποδίδεται η κατηγορία της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, για την ανατροπή με πραξικόπημα του βασιλιά και του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, και δεν θα ήταν ανήκουστο οι εκτιμήσεις των δυτικών μέσων να αποδειχτούν ανακριβείς. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η σαουδαραβική αυλή είναι εύφορος τόπος για συνωμοσίες και δολοπλοκίες.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός και με τα αρχικά MBS, ουσιαστικά έχει ήδη αντικαταστήσει τον υπέργηρο βασιλιά. Ορίστηκε διάδοχος το 2017 παραμερίζοντας στη σειρά της διαδοχής τον Ναγιέφ. Η αναρρίχηση συνοδεύτηκε από ένα κύμα συλλήψεων, εκστρατεία κατά της διαφθοράς ονομάστηκε, δεκάδων μελών της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας.

Αλλά κατά πόσο ισχύει ότι τα τεκταινόμενα στο πετρελαιοφόρο βασίλειο αρχίζουν και τελειώνουν μέσα σε αυτό; Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως υπάρχουν τρίτα μέρη που, αν δεν καθορίζουν, τουλάχιστον επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Ο Ρουσλάν Μαμέντοφ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις του MBS και του πατέρα του με τον μηχανισμό του Τραμπ. Αν κάποιος στην Ουάσιγκυον ήθελε να πλήξει τον αμερικανό πρόεδρο, τότε ένα πραξικόπημα κάτα του MBS θα ήταν μια καλή αρχή.

Αντίθετα, ο Σεργκέι Μπαλμάσοφ του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή συνυπολογίζει το ενδεχόμενο οι σαουδαραβικές κατηγορίες για εξωτερική ανάμειξη να είναι απλώς προπέτασμα καπνού. Το μέγεθος της επιρροής των ΗΠΑ στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας είναι τέτοιο που αν ήθελαν να τοποθετήσουν κάποιον άλλο στη θέση του MBS αυτό θα είχε ήδη συμβεί και μάλιστα χωρίς να χυθεί σταγόνα αίμα.

Ανεξαρτήτα πάντως, από το αν υπάρχει ξένος δάκτυλος, ο MBS είναι δημοφιλής στη χώρα του και μια απόπειρα ανατροπής κάθε άλλο παρά εύκολη θα ήταν. Αυτή είναι η άποψη του ερευνητή αραβικών και ισλαμικών θεμάτων Μπόρις Ντόλγκοφ. “Ας περιμένουμε πρώτα την επίσημη απαγγελία κατηγοριών, και κυρίως για τι ακριβώς πράξεις”.

Άγνωστό πότε θα προβληθεί το επόμενο επεισόδιο, αλλά το Παιχνίδι του Σαουδαραβικού Θρόνου εξασφαλισμένη θεαματικότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα