ΑΘΗΝΑ
20:17
|
19.04.2024

Μετά από αίτημα της Ελλάδας, η Βουλγαρία άνοιξε ένα φράγμα του ποταμού Έβρου, το οποίο βρίσκεται στο έδαφός της, τη Δευτέρα, προκειμένου να προκαλέσει εκ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από αίτημα της Ελλάδας, η Βουλγαρία άνοιξε ένα φράγμα του ποταμού Έβρου, το οποίο βρίσκεται στο έδαφός της, τη Δευτέρα, προκειμένου να προκαλέσει εκ προθέσεως πλημμύρες και να δυσχεράνει τους μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα να διασχίσουν τον ποταμό.

Το άνοιγμα του φράγματος του Ιβάιλοβγκραντ οδήγησε επομένως σε αύξηση των επιπέδων του ποταμού Έβρου, ανέφερε η Star TV.

Καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην τουρκική πλευρά του Έβρου και των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν να εκβιαστούν.

Τόνισε ότι εάν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί αναθεώρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση “την οποία ο ίδιος έχει ουσιαστικά καταστρέψει”, τότε πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: Να απομακρύνει τους απελπισμένους ανθρώπους από τον Έβρο και να σταματήσει τη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας .

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε ο Ερντογάν να εξετάσει άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως κοινές περιπολίες για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών στα σύνορα της Τουρκίας. Επισημαίνει επίσης ότι ο επαναπατρισμός των ατόμων που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα πρέπει να είναι δυνατή τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και από τα νησιά.

“Η Ελλάδα πάντα αναγνώριζε και συνεχίζει να αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων – αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με απειλές και εκβιασμούς”, πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα