ΑΘΗΝΑ
22:24
|
26.04.2024

Η Google διέκοψε της διάθεση για κινητά Android της επίσημης εφαρμογής του Ιράν για την παρακολούθηση του κορονοϊού. Η εφαρμογή, με την ονομασία AC19, είχε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Google διέκοψε της διάθεση για κινητά Android της επίσημης εφαρμογής του Ιράν για την παρακολούθηση του κορονοϊού.

Η εφαρμογή, με την ονομασία AC19, είχε τραβήξει την προσοχή χρηστών που υποστήριξαν πως η κυβέρνηση του Ιράν με πρόσχημα τον κορονοϊό επιχειρούσε να συλλέξει πληροφορίες γεωεντοπισμού όσων θα εγκαθιστούσαν την εφαρμογή.

Ο ιστότοπος ZDNet απευθύνθηκε σε ειδικο για θέματα κακόβουλου λογισμικού σε συσκευές Android. Ο Λούκας Στεφάνκο, ερευνητής της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας ESET, εξέτασε το AC19 και διαπίστωσε πως δεν πρόκειται για κακόβουλη εφαρμογή.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει για ποιο ακριβώς λόγο αφαιρέθηκε η εφαρμογή. Πιθανολογείται πάντως πως η πέτρα του σκανδάλου ήταν η διατύπωση στην περιγραφή της εφαρμογής πως ανιχνεύει τον κορονοϊό.

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε το AC19, το υπουργείο Υγείας του Ιράν με μαζική αποστολή μηνυμάτων καλούσε τους κατόχους των κινητών να εγκαταστήσουν την εφαρμογή προκειμένου να ελέγξουν αν παρουσιάζουν συμπτώματα του κορονοϊού.

Οι χρήστες πραγματοποιούσαν εγγραφή με τον αριθμό του κινητού και στη συνέχεια καλουνταν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις. Το σκεπτικό ήταν να αποφευχθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία ανθρώπων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του κορονοϊού.

Η εφαρμογή επίσης ζητούσε, με τη διαδικασία που ορίζει η Google, την άδεια του χρήστη για αποστολή δεδομένων γεωεντοπισμού.

Η εταιρεία που δημιούργησε την εφαρμογή έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως έχει αναπτύξει λογισμικό για τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο ο Στεφάνκο ήταν κατηγορηματικός πως το AC19 δεν λειτουργούσε με κάποιο ύποπτο τρόπο, και πως η χρήση στοιχείων γεωεντοπισμού ήταν συμβατή με τα χαρακτηριστικά των εφαρμογών με αντικείμενο την υγεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα