Ο Ρώσος ηγέτης, Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε τη δυσφορία του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θεωρεί τη Ναζιστική Γερμανία και την ΕΣΣΔ εξίσου υπεύθυνες για την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε και πάλι τις ανησυχίες του για τον συνεχιζόμενο ιστορικό ρεβιζιονισμό.
Ο Πούτιν επεσήμανε επίσης ότι, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία καταδίκασε τα μυστικά άρθρα του αμφιλεγόμενου Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, που υπεγράφη το 1939 από τη Μόσχα και το Βερολίνο και αποτελεί την αιχμή του δόρατος όσων προσπαθούν να μειώσουν την προσφορά των σοβιετικών στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Επίσης, υπενθύμισε το θλιβερό τέλος της δεκαετίας του 1930 στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς με τίτλο “20 ερωτήσεις προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν”, το οποίο επικεντρώθηκε εξ ολοκλήρου στην πολεμική περίοδο.
Ο Πούτιν άσκησε σκληρή κριτική στο περίφημο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 το οποίο ισχυρίζεται ότι Σύμφώνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ “άνοιξε το δρόμο” για το ξέσπασμα του πολέμου.
“Κάποιοι αδαείς άνθρωποι”, δήλωσε ο πρόεδρος, διασπείρουν όλων των είδων “σκουπίδια” χωρίς να αναφέρουν “ποιός υπέγραψε τι με τον Χίτλερ”.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπενθύμισε ότι το σύμφωνο δεν ήταν το πρώτο του είδους του που υπεγράφη τότε, καθώς πολλοί δυτικοί ηγέτες δεν δίσταζαν να κάνουν συμφωνίες με τον Αδόλφο Χίτλερ.
«Ό,τι κι αν πιστεύετε για τον Ιωσήφ Στάλιν, προσπάθησε να διατηρήσει μια απόσταση σε σχέση με τον Φυρέρ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Και, όπως είπε, υπάρχουν έγγραφα “υπογεγραμμένα από τον Χίτλερ και τον Βρετανό Πρωθυπουργό, τον Χίτλερ και τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, αλλά και από τον Χίτλερ και τον ηγέτη της Πολωνίας”.
Αυτοί συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ, “πραγματοποίησαν πολυάριθμες συναντήσεις μαζί του” και “πρόδωσαν την Τσεχοσλοβακία”, ανέφερε ο Πούτιν αναφερόμενος στη διαβόητη γαλλο-βρετανική-γερμανική συμφωνία του 1938 – γνωστή και ως «προδοσία του Μονάχου» – υπό την οποία ο Χίτλερ προσάρτησε τη γειτονική Αυστρία και άρπαξε την κατά βάση κατοικόμενη από Γερμανούς περιοχή Σουντετενλαντ της κυρίαρχης Τσεχοσλοβακίας.
Η Πολωνία εξανάγκασε την Τσεχοσλοβακία να παραδώσει την περιοχή – όπου κατοικούσε ένας σημαντικός αριθμός πολωνικού πληθυσμού – λίγο αφότου τέθηκε σε ισχή η συμφωνία του Μονάχου στις 30 Σεπτεμβρίου 1938. Στη συνέχεια πολωνικά στρατεύματα και αρχές μπήκαν μέσα, ουσιαστικά καταλαμβάνοντας την περιοχή τον Οκτώβριο του 1938, και η περιοχή προσαρτήθηκε από την Πολωνία στις 2 Οκτωβρίου.
Ενώ τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη στη Ρωσία, τα ιστορικά έγγραφα ζωγραφίζουν μια διαφορετική εικόνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν.
Όλα είναι εκεί. Και μετά από αυτό θέλουν να μας πουν ποιος φταίει. Είναι αυτοί που είναι ένοχοι ξεκινώντας από το 1938. Ήταν ακριβώς η Προδοσία του Μονάχου που ήταν το πρώτο βήμα για την ανάφλεξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, καταδίκασε το μυστικό πρωτόκολλο του Συμφώνου του 1939 με τη Γερμανία, το οποίο, καθότι σε μεγάλο βαθμό μια τακτική συμφωνία, πρόσφερε στη Σοβιετική Ένωση δυο ακόμα χρόνια σχετικής ειρήνης και της επέτρεψε να προετοιμαστεί για τον πόλεμο με το Τρίτο Ράιχ.
Η εν λόγω ρήτρα, η οποία δημοσιοποιήθηκε δεκαετίες μετά τη σύγκρουση, αφορούσε την εδαφική και πολιτική αναδιοργάνωση των βαλτικών εθνών, καθώς και των δυτικών τμημάτων της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, τα οποία ελέγχονταν ιστορικά από τη Ρωσία.
“Καταδικάσαμε το μυστικό πρωτόκολλο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Η Ρωσία το έπραξε αυτό”, δήλωσε ο Πούτιν.