ΑΘΗΝΑ
01:58
|
19.04.2024
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών μετά από σκληρή μάχη με τη λευχαιμία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος . Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έδινε μάχη τους τελευταίους μήνες της ζωής του με τη λευχαιμία. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει να μην γίνει γνωστό το πρόβλημα της υγείας του γι’ αυτό και ελάχιστοι από τον κύκλο του γνώριζαν την κατάστασή του.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος ήταν δικηγόρος και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1985-2012. Διετέλεσε υφυπουργός και υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ήταν υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υφυπουργός Πολιτισμού,  αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων,  υπουργός Μακεδονίας – Θράκης , υπουργός Δημόσιας Τάξης αλλά και υπουργός Δικαιοσύνης.

Το 2004 εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και επανεκλέγη τον Σεπτέμβριο του 2007. Εξελέγη πρόεδρος της Βουλής μετά τις πρόωρες εκλογές του 2009.

Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, η κηδεία του πρώην προέδρου της Βουλής θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Συλλυπητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου. Σε μήνυμά της σημειώνει:

“Εκφράζω την ειλικρινή θλίψη μου για το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου, ενός πολιτικού που υπηρέτησε τη δημοκρατία επί δεκαετίες, ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, λέγοντας ότι “προς τιμήν του η σημαία της Βουλής θα κυματίζει μεσίστια την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας”, και προσθέτοντας ότι: “Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του”.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

“Η πολιτική μας ζωή στερείται μία συνετή φωνή. Τέτοιες στιγμές καταργούν τις διαφορές” ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Φίλιππου Πετσάλνικου. “Υπηρέτησε με υπευθυνότητα τους θεσμούς ως πρόεδρος της Βουλής σε κρίσιμες στιγμές, και τις ιδέες του σε όλη τη διαδρομή του” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φίλιππου Πετσάλνικου και στο Κίνημα Αλλαγής.

Συλλυπητήρια από τη Φώφη Γεννηματά 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φίλιππου Πετσάλνικου εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στους αγώνες και τη συνεισφορά του στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον ακέραιο χαρακτήρα του.

“Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Φίλιππο Πετσάλνικο, έναν δικό μας άνθρωπο, από τα σπλάχνα της παράταξης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησε τον τόπο ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής. Η προσφορά του υπήρξε διαρκής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά, που τον τίμησε με τόση εμπιστοσύνη. Στην παιδεία και τον πολιτισμό που υπηρέτησε με αφοσίωση. Στη δικαιοσύνη και στη δημόσια τάξη που υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και την ασφάλεια των πολιτών. Στον απόδημο ελληνισμό. Στο κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Θα τοn θυμόμαστε με σεβασμό για τον ακέραιο χαρακτήρα του και το δημοκρατικό του φρόνημα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό ταξίδι, Φίλιππε”, ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής”.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα