ΑΘΗΝΑ
19:29
|
26.04.2024
Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα σύνορα, μετά τον νεό γύρο επεισοδίων και την αναζωπύρωση της έντασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ένταση στο φυλάκιο των Καστανιών στον Έβρο συνεχίζεται αμείωτη. Ο νέος γύρος επεισοδίων ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης για να συνεχιστεί και το βράδυ της Πέμπτης με εκτεταμένη χρήση χημικών από την τουρκική πλευρά.

“Οι ελληνικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά μάχη για να προστατεύσουν τα σύνορα της χώρας” δήλωσε στο Kosmodromio.gr o πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Παναγιώτης Χαρέλας, σημειώνοντας ότι “τις προηγούμενες μέρες η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση στο φυλάκιο των Καστανιών και με άλλες προκλήσεις, όπως η χαμηλή πτήση του F16 στον Έβρο”.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, μετανάστες εφοδιασμένοι με δακρυγόνα και μολότοφ συγκεντρώθηκαν στον συνοριακό φράχτη, άναψαν φωτιές και προκάλεσαν ζημιές. Τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή μαζί με την Frontex, αλλά και δυνάμεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

“Αυτήν τη στιγμή οι ελληνικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή μαζί με ευρωπαϊκές δυνάμεις. Εκτός από την Frontex υπάρχει πλέον αλληλεγγύη από αρκετές χώρες όπως η Κύπρος, η Αυστρία και η Εσθονία που έχουν αποστείλει ενισχύσεις στην περιοχή”, σχολίασε ο κ. Χαρέλας, ενώ διβεβαίωσε ότι “συνεχίζουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει την τουρκική προπαγάνδα και στέκονται πλέον στο πλευρό της Ελλάδας”.

Από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων οι ελληνικές αρχές δηλώνουν πως πρόκειται για οργανωμένο σχεδίο της Τουρκίας που στοχεύει στο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές, παρόλα αυτά όμως, στο ύψος του φυλακίου των Καστανιών τα επεισόδια συνεχίζονται από τους 500 περίπου μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο και οργανώνονται με τη βοήθεια της τουρκικής στρατοφυλακής.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει πως οι ελληνικές αρχές αποτρέπουν τις επιθέσεις τις τουρκικής πλευράς μέ την ‘Αύρα’.

“Τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι αποτροπές και οι παράνομες είσοδοι στη χώρα. Εννοείται, όμως, πως δεν εφησυχάζουμε. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι οι μεταναστευτικές ροές υποκινούνται από την Τουρκία και είναι μέρος του οργανωμένου σχεδίου του Ερντογάν” δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου Παναγιώτης Χαρέλας. Η εκτίμησή του, πάντως, για τον χρονικό ορίζοντα της κρίσης δεν είναι αισιόδοξη: “Θεωρούμε ότι αυτή η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα.Οι εντολές που έχουμε είναι να κρατήσουμε τα σύνορα κλειστά και αυτό θα κάνουμε”.

Παράλληλα με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στην οριογραμμή του φράχτη, ενισχύσεις έχουν σταλεί και σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου με έμφαση στην περιοχή του Δέλτα στις Φέρες. Αποφασιστικής σημασίας είναι η συμβολή του συλλόγου ‘Αινήσιο Δέλτα’ που επιχειρεί στην περιοχή με έναν στόλο από δώδεκα βάρκες και 60 μέλη του συλλόγου.

“Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που μας ζήτησαν οι αρχές. Μας ζητήθηκε να σταματήσουμε την εισροή λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος και αυτό κάνουμε”, δήλωσε o ταμίας του συλλόγου Νίκος Μουσουνάκης.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά τους παραποτάμους και τα κανάλια του ποταμού και γι’ αυτό τον λόγο περιπολούμε μαζί με ένα σκάφος της αστυνομίας, 24 ώρες το 24ωρο, αποτρέποντας την είσοδο στο ελληνικό έδαφος διακινητών και λαθρομεταναστών. Σε αυτή την περιοχή το ποτάμι έχει έξι μέτρα βάθος και έτσι κανένας μετανάστης δεν προσπαθεί να το διασχίσει κολυμπώντας. Όσοι το επιχειρούν το κάνουν με τις βάρκες των διακινητών. Εμείς, μπαίνουμε ανάμεσα στις βάρκες των Τούρκων διακινητών και τα ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να αποτρέψουμε την πορεία τους προς την ελληνική πλευρά και τους εξαναγκάζουμε να επιστρέψουν πίσω”, ανέφερε ο κ. Μουσουνάκης. Αναφερόμενος στον ως τώρα απολογισμό της δράσης του συλλόγου, εκτίμησε ότι “μέχρι στιγμής έχουμε αποτρέψει την είσοδο σε 1000 τουλάχιστον άτομα αλλά και σε 12 βάρκες διακινητών. Έχουμε παραδόσει στην ελληνική αστυνομία έναν διακινητή και τρεις λαθρομετανάστες. Οι περισσότεροι από αυτούς που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα είναι από το Αφγανιστάν, το Κονγκό, το Μαρόκο, τη Σενεγάλη, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και από αλλού, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας Σύρος”.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των ελληνικών αρχών, το τελευταίο 24ωρο μεταξύ 06.00 το πρωί της Πέμπτης και 06.00 το πρωί της Παρασκευής, στην περιοχή του Έβρου δεν έγινε καμία σύλληψη, ενώ αποτράπηκε η είσοδος στη χώρα σε 695 μετανάστες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα