Ένταση στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ και προβληματισμό στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει η δημόσια τοποθέτηση του Κινέζου αξιωματούχου Λιζιάν Ζιάο, με την οποία ζητά διαφάνεια και εξηγήσεις από τους Αμερικανούς για την προέλευση του κορονοϊού.
Ο Ζιάο, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, κοινοποίησε στο Twitter βίντεο στο οποίο ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών (Center for Disease Control and Prevention / CDC), παραδέχεται ότι μπορεί να έχουν υπάρξει νεκροί στις ΗΠΑ από τον νέο κορονοϊό Covid-19 πολύ πριν ανακοινωθούν οι πρώτοι επίσημοι θάνατοι στη χώρα.
2/2 CDC was caught on the spot. When did patient zero begin in US? How many people are infected? What are the names of the hospitals? It might be US army who brought the epidemic to Wuhan. Be transparent! Make public your data! US owe us an explanation! pic.twitter.com/vYNZRFPWo3
— Lijian Zhao 赵立坚 (@zlj517) March 12, 2020
“Την επιδημία μπορεί να την έφεραν στη Γουχάν αμερικανοί στρατιώτες”, έγραψε στο tweet του ο Λιζιάν Ζιάο, καλώντας το CDC και συνολικά τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν στοιχεία “με διαφάνεια και ειλικρίνεια” σχετικά με το πού και πότε διαγνώστηκε στη χώρα τους ο ‘Ασθενής Μηδέν’.
Στο βίντεο, ο Ρέντφιλντ αναφέρει ότι όντως στις ΗΠΑ υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν από τον κορονοϊό, αλλά οι θάνατοί τους αποδόθηκαν αρχικά στη γρίπη, επειδή εκείνο το διάστημα δεν ήταν ακόμα διαθέσιμο το διαγνωστικό τεστ για τον Covid-19. Όταν ρωτήθηκε για το πότε ακριβώς σημειώθηκαν αυτοί οι θάνατοι, απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, λέγοντας ότι “είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαγνώστηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο”.
Από τη στιγμή που δεν δίνονται στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία ή ακριβές χρονολόγιο των θανάτων, δημιουργείται χώρος για υποθέσεις και για την ανάπτυξη θεωριών που θα γίνονται όλο και πιο ακραιες όσο δεν εντοπίζουμε την προέλευση του ιού.
Ο Λιζιάν Ζιάο άφησε να εννοηθεί ότι ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ και η θεωρία του εστιάζει στην αμερικανική στρατιωτική αποστολή που ταξίδεψε στη Γουχάν της Κίνας τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να συμμετάσχει στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες.
Οι εν λόγω αθλητικοί αγώνες διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι Ολυμπιακοί Αγώνες των ενόπλων δυνάμεων. Τον Οκτώβριο του 2019 πραγματοποιήθηκαν για 7η φορά και φιλοξενήθηκαν στη Γουχάν της Κίνας, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, στην πόλη δηλαδή όπου δύο μήνες αργότερα σημειώθηκε το ξέσπασμα της επιδημίας (τότε) του Covid-19. Οι ΗΠΑ συμμετείχαν στους αγώνες με μια μεγάλη αποστολή που αριθμούσε 300 άτομα.
Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει εκφράσει την καχυποψία της σχετικά με το timing των αγώνων και την εμφάνιση του κορονοϊού στη Γουχάν. Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ματίας Τσανγκ, σε τοποθέτησή του τον Ιανουάριο, άφησε να εννοηθεί ότι οι Στρατιωτικοί Αγώνες χρησιμοποίηθηκαν από τις ΗΠΑ ώς πλατφόρμα για τη διεξαγωγή βιολογικού πολέμου ενάντια στην Κίνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει όντως τοποθετήσει την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του Covid-19 στη Γουχάν της Κίνας, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Η έρευνα για την προέλευση του θανατηφόρου ιού, όμως, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Οι πρώτες θεωρίες εστίασαν στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι (κατανάλωση κρέατος νυχτερίδας και παγκολίνου), αλλά από πολύ νωρίς εμφανίστηκαν και τα σενάρια βιολογικού πολέμου: ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός μπορεί κάλλιστα να είναι “προϊόν βιολογικής επίθεσης της Αμερικής στην Κίνα, που διαδόθηκε στο Ιράν και στον υπόλοιπο πλανήτη”.
Η Κίνα επιμένει να ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ
Είναι δεδομένο ότι οι θεωρίες και η συνωμοσιολογία θα συνεχιστούν μέχρι να εντοπιστεί ο ‘ασθενής μηδέν’, τόσο στην Κίνα, όσο και στις ΗΠΑ και σε όλες τις χώρες εξάπλωσης της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, όμως, το Πεκίνο αρνείται να πάρει αποστάσεις από τη δήλωση του Λιζιάν Ζιάο. Ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, ρωτήθηκε σχετικά την Παρασκευή (13/03) και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, προτίμησε να μη σχολιάσει τη δήλωση αυτή καθ’ αυτή, αλλά σημείωσε ότι “οι γνώμες της διεθνούς κοινότητας για την προέλευση του Covid-19 διίστανται”.
Νωρίτερα, πάντως, είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να κατηγορούν την Κίνα για απόκρυψη στοιχείων και παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό και να συνεργαστούν “προκειμένου όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε την πανδημία αντί να ανταλλάσσουμε κατηγορίες που δεν βοηθούν καθόλου προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Πηγή: RT.com.