ΑΘΗΝΑ
14:22
|
25.04.2024

Συνεχίζεται η επιθετική προληπτικιή στρατηγική του υπουργείου Υγείας ώστε να αποφευχθεί η διασπορά και η μετάδοση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η επιθετική προληπτικιή στρατηγική του υπουργείου Υγείας ώστε να αποφευχθεί η διασπορά και η μετάδοση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα θα έχουμε μια αποτίμηση της κατάστασης ως το τέλος Μαρτίου.

Στα «ορφανά» δηλαδή τα κρούσματα των οποίων η πηγή μετάδοσης δεν είναι γνωστή επικκεντρώνονται  πλέον οι ειδικοί του υπουργείου διευκρινίζοντας πως τα 10 “ορφανά” κρούσματα που έχουμε μέχρι τώρα δεν συνεπάγονται τεράστια διασπορά. Οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα έχουν ανοίξει στον νομό Αττικής όπου και εντοπίζεται η πλειοψηφία των «ορφανών» κρουσμάτων.

Όσον αφορά στον κύκλο της Καστοριάς όπου διαγνώστηκε με κορονοϊό ένας 53χρονος υγειονομικός υπάλληλος, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως  «πρόκειται για κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία στη βόρεια Ελλάδα. Σε αυτή την περιοχή όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, έχουμε ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση και μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία».

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε στο σημείο που είναι η Ιταλία, ανέφερε: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο. Θεωρώ ότι με αυτά τα μέτρα που έχουμε πάρει θα περιορίσουμε την επιδημία. Είμαστε ακόμα στην αρχή και όσο καλύτερα αντιδράσουμε τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε.».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου, στην Ελλάδα τα κρούσματα ανέρχονται στα 117 με την πλειονότηα να εμφανίζει σχετικά ήπια συμπτωματολογία. Παρόλα αυτά 3 αθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και η κατάστασή τους εξακολουθεί να είναι σοβαρή.

«Τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των κρουσμάτων και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας προσδιορίζοντας πως θα έχουμε σαφέστερη εικόνα μέχρι το τέλος Μαρτίου οπότε και θα αποτυπωθεί η εικόνα της πανδημίας στη χώρα.

Ολοκληρώνονας σημείωσε πως οι πολίτες που έχουν ελαφρά συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στα νοσοκομεία και συνέστησε ψυχραιμία, τήρηση των κανόνων υγιεινής και αυτοποεριορισμό στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Στο πλαίσιο της προληπτικής στρατηγικής μετάδοσης του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε και σήμερα σύσκεψη το Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθώς και ο σχεδιασμός για τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο θφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα