ΑΘΗΝΑ
07:44
|
20.04.2024
Η υπόσχεσή του ήταν ένα από τα βασικά σημεία του πρώτου one-to-one debate των Δημοκρατικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να προτείνει γυναίκα για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ αν κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

“Υπάρχουν σήμερα πολλές γυναίκες που διαθέτουν όλα τα προσόντα για να γίνουν ο αυριανός πρόεδρος”, δήλωσε στο πρώτο one-to-one debate με τον Μπέρνι Σάμερς, συμπληρώνοντας ότι “εννοείται ότι θα επέλεγα μια γυναίκα για αντιπρόεδρό μου”.

Έχουν περάσει 35 χρόνια από την τελευταία φορά που υποψήφιος των Δημοκρατικών κατέβηκε στις εθνικές εκλογές με γυναίκα συνυποψήφια. Τότε, το πολύ μακρινό πια 1984, ο Ουόλτερ Μόντεϊλ, γερουσιαστής από τη Μινεσότα, διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ έχοντας στο πλάι του την νεοϋορκέζα Τζεραλντίν Φεράρο. Σε εκείνες τις εκλογές, βέβαια, οι Δημοκρατικοί συνετρίβησαν από τον Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του να προτείνει για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα μια αφροαμερικανίδα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπέρνι Σάντερς απέφυγε να δεσμευτεί στην επιλογή γυναίκας αντιπροέδρου, δηλώνοντας όμως ότι αυτή είναι η πρόθεσή του: “Το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνω, προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε”. Η προτεραιότητά του, όπως ξεκαθάρισε, είναι να έχει δίπλα του έναν προοδευτικό συνυποψήφιο και -όπως είπε- υπάρχουν πολλές προοδευτικές γυναίκες στην παράταξη.

Και οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών, πάντως, δέχονται πιέσεις να αναδείξουν γυναίκες στα υψηλά κλιμάκια και να υπηρετήσουν την κουλτούρα της παράταξης που ήταν πάντα ανοιχτή τόσο για τις γυναίκες και τους εκπροσώπους των μειονοτήτων και πλέον εκπροσωπείται αποκλειστικά από δύο λευκούς, υπερήλικους άνδρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα