ΑΘΗΝΑ
05:07
|
30.09.2022
Τσουχτερά οικονομικά πρόστιμα που θα φτάνουν ως και το ένα εκατομμύριο ευρώ προβλέπει το σχέδιο για τον περιορισμό των περιπτώσεων αισχροκέρδειας στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τσουχτερά οικονομικά πρόστιμα που θα φτάνουν ως και το ένα εκατομμύριο ευρώ προβλέπει το σχέδιο για τον περιορισμό των περιπτώσεων αισχροκέρδειας στην Ελλάδα.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δρομολογείται από το Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία, θα περιγράφεται λεπτομερώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις αποτελούν αισχροκέρδεια, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως τα διοικητικά πρόστιμα, ανάλογα με την περίπτωση, θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φθάνουν έως και το ένα εκατομμύριο.  

Στη νέα ΠΝΠ θα προσδιορίζεται η αισχροκέρδεια σε σχέση με το όφελος που θα προκύπτει βάση των τιμών κτίσης και πώλησης, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχαν οι εταιρείες παραγωγής και διάθεσης από τα επίμαχα προϊόντα, πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

“Ως θεμιτό κέρδος για έναν καταστηματάρχη θα ορίζεται εκείνο που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικά με την επάρκεια αγαθών στην ελληνική αγορά ο υπουργός τόνισε:Εάν υποτεθεί ότι έκλειναν σήμερα όλα τα σύνορα, σταματούσε το παγκόσμιο εμπόριο, η Ελλάδα θα είχε πλήρη επάρκεια αγαθών για τρεις μήνες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού”.

Όσον αφορά στην έλειψη των ειδών απολύμανσης και μασκών ο υπουργός διευκρίνισε πως “την Παρασκευή θα ριχτεί στην αγορά μεγάλη παρτίδα ειδών απολύμανσης. Θα πέσουν στην αγορά 350.000 αντισηπτικά. Θα καλύψουμε και την επάρκεια σε αιθυλική αλκοόλη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εισαγωγές και σε μάσκες. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουμε καταγεγραμμένες πάνω από 1,2 εκατ. μάσκες τις οποίες δήλωσαν στην πλατφόρμα μας οι επιχειρήσεις”.  

Επιπλέον, η νέα ΠΝΠ θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να διακόπτει άμεσα τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που προωθούν υπερτιμημένα προϊόντα υγιεινής, όπως μάσκες και αντισηπτικά, ενώ παράλληλα θα διενεργείται και έλεγχος στις συγκεκριμένες εταιρείες απ’ τα κλιμάκια των ελεγκτών. Τέλος θα προσδιορίζει και τα πρόστιμα των περιπτώσεων αισχροκέρδειας, τα οποία θα είναι τσουχτερά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα