ΑΘΗΝΑ
09:18
|
23.04.2024
Ποια μέτρα πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σειρά προτάσεων σχετικά με την την πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπράς στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες μαζί του.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα και διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στους τομείς της υγείας και της οικονομίας.

“Τούτες τις ώρες όλοι οφείλουμε να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι. Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε. Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας: “Ας γίνει η κρίση αυτή η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Και ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία. Αλλά και την ανεκτίμητη για ώρες σαν αυτή αξία της ενίσχυσης της Δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους”.

Ποιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τα εξής:

-Τη διεκδίκηση από φέτος της μείωσης των στόχων κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3 δισ.ευρώ.

-Τη διεκδίκηση δαπανών τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2δις. οι οποίες δεν θα συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους.  

-Την αξιοποίηση μέρος του αποθέματος των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν. Πρώτα απ’ όλα για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικούπου εκρεμμούν.

-Την παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, τη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγαρμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα.

-Την εκπόνηση ενός γενναίου προγράμματος παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

-Την κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστος των επιχειρήσεων που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν.

-Την καταβολή στο ακέραιο των μισθών των εργαζόμενων και την αναστολή των απολύσεων για όσο διαρκέσει η κρίση.

-Την καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

-Την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεών τους για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

-Την αναστολή από τις τράπεζες των δόσεων των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα