ΑΘΗΝΑ
20:35
|
21.05.2024

Το θερμό καλοκαίρι του 2019 οδήγησε στο λιώσιμο 600 δισ. τόνων πάγου στη Γροιλανδια, με απότέλεσμα σε δύο μήνες η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως να […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το θερμό καλοκαίρι του 2019 οδήγησε στο λιώσιμο 600 δισ. τόνων πάγου στη Γροιλανδια, με απότέλεσμα σε δύο μήνες η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως να ανέβει κατά 2,2 χιλιοστά.

Η χρονιά που πέρασε είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί στην Αρκτική και η έκταση του στρώματος του πάγου η δεύτερη μικρότερη. Η καθηγήτρια γεωεπιστημών Ιζαμπέλα Βελικόνια, επικεφαλής έρευνας που αξιοποίησε δορυφορικά στοιχεία της NASA, δήλωσε πως “γνωρίζαμε ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα θερμό στη Γροιλανδία, κάθε σημείο του στρώματος πάγου έλιωνε, αλλά τα μεγέθη είναι τεράστια”.

Από το 2002 ως το 2019 το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας απώλεσε περίπου 268 δισ. τόνους. Δηλαδή η αντίστοιχη ποσότητα που χάθηκε στο διάστημα του καλοκαιριού ήταν υπερδιπλάσια. Σε αντίθεση με τον θαλάσσιο πάγο, το λιώσιμο του χερσαίου πάγου οδηγεί ευθέως σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θέτοντας σε κίνδυνο τα παράκτια αστικά κέντρα.

Μέσα στο έτος είναι προγραμματισμένες κρίσιμες συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, αλλά η επιδημία του κορονοϊού δεν επιτρέπει σιγουριά για το αν τελικά θα διεξαχθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα