ΑΘΗΝΑ
06:21
|
03.07.2024

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Την ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι αναστέλλονται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Την ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι αναστέλλονται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να επιτραπεί στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα κρίνεται αναγκαίο για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

“Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής”, που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter.

“Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν”, συμπλήρωσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση την Δευτέρα.

Με αυτή τη ρήτρα μπορεί να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το Ευρώ. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι το δημόσιο έλλειμμα τους να μην ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. “Αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα