ΑΘΗΝΑ
08:45
|
22.11.2024
Οι ένοχοι της υπόθεσης που είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα το 2012, απαγχονίστηκαν στο Δελχί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/03) οι τέσσερις άνδρες που είχαν κριθεί ένοχοι για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκεας στο Δελχί, το 2012.

Το περιστατικό είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και είχε αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα της Ινδίας με τη βία κατά των γυναικών.

Οι τέσσερις άνδρες είχαν κριθεί ένοχοι το 2013 και είχαν από τότε καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η εκτέλεση αναβλήθηκε πολλές φορές λόγω πολλαπλών εφέσεων που κατέθεσαν οι καταδικασθέντες.

Τελικά ο απαγχονισμός έλαβε χώρα νωρίς το πρωί της Παρασκευής (30/03), στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Τιχάρ, η οποία ήταν περικυκλωμένη από ένα οργισμένο πλήθος που απαιτούσε “θάνατο στους βιαστές”. Ήταν η πρώτη θανατική ποινή που εκτελέστηκε στην Ινδία μετά από πέντε χρόνια.

Οι τέσσερις εκτελεσθέντες είχαν βιάσει μια 23χρονη φοιτήτρια μέσα σε ένα λεωφορείο εν κινήσει τον Δεκέμβριο του 2012 και την είχαν εγκαταλείψει ημιθανή σε ένα πεζοδρόμιο. Η νεαρή κρατήθηκε στη ζωή για δύο εβδομάδες και υπέκυψε στα τραύματά της σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όπου είχε μεταφερθεί για καλύτερη νοσηλεία. Το όνομά της δεν βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα, τα media στην Ινδία την αναφέρουν ως ‘Νιρμπάγια’, που σημαίνει ‘ατρόμητη’.

Η μητέρα της Νιρμπάγια δήλωσε μετά την εκτέλεση ότι “η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις κόρες όλης της χώρας. Μόλις επέστρεψα στο σπίτι μου, κρέμασα στο τοίχο τη φωτογραφία της κόρης μου και της είπα ότι μόλις αποδόθηκε δικαιοσύνη. Ευχαριστώ τους διαστές και την κυβέρνηση”.

Παρότι η αποτροπιαστική υπόθεση της Νιρμπάγια είχε προκαλέσει κύμα οργής σε ολόκληρο τον πλανήτη και παρά το γεγονός ότι έκτοτε στην Ινδία αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία για τα εγκλήματα βίας κατά των γυναικών, η κατάσταση έχει μάλλον επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού στην Ινδία κάθε 20 λεπτά, στατιστικό που καθιστά την χώρα την πιο επικίνδυνη για να ζεις αν είσαι γυναίκα.

Χαρακτηριστικό της αδράνειας του Ινδικού κράτους, είναι το γεγονός ότι τα 10 δισεκατομμύρια ρουπίες που συγκεντρώθηκαν στη μνήμη της Νιρμπάγια για τη δημιουργία δομών που θα προστατεύουν τις γυναίκες της χώρας, παραμένει σχεδόν ανέγγιχτα. Από το συνολικό ποσό, όλα αυτά τα χρόνια έχει δαπανηθεί σε ενημερωτικούς σκοπούς μόλις το 9%.

Πηγή: TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα