ΑΘΗΝΑ
19:17
|
24.04.2024
Κλείνουν από σήμερα οι δύο σταθμοί στους οποίους προετοιμαζόταν η επιστροφή των Αμερικανών στο φεγγάρι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχέδιο της NASA για μια θριαμβευτική αποστολή επιστροφής στο φεγγάρι μέχρι το 2024 αναστέλλεται λόγω κορονοϊού.

Την Πέμπτη (19/03) ανακοινώθηκε ότι κλείνουν δύο σταθμοί της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, αφού εντοπίστηκε εργαζόμενος θετικός στον ιό. Την ίδια μέρα, ο διευθυντής του διαστημικού οργανισμού, Τζιμ Μπρίντεστιν, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται η κατασκευή και οι δοκιμές του συστήματος ‘Space Launch’ και του ‘Orion’, του γιγαντιαίου πυραύλου και της κάψουλας του πληρώματος που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των αστροναυτών στο φεγγάρι.  

Οι σταθμοί που κλείνουν είναι αυτοί της Νέας Ορλεάνης και του Μισισίπι – εκεί εντοπίστηκε και το κρούσμα. Η οδηγία για τους εργαζόμενους είναι να εργάζονται πλέον από το σπίτι και τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή.  

“Οι ομάδες της NASA και των εργολάβων θα εφαρμόσουν τη διακοπή λειτουργίας, η οποία θέτει όλα τα εξαρτήματα σε ασφαλή κατάσταση μέχρι να αρχίσει ξανά η εργασία”, ανέφερε ο Τζιμ Μπρίντεστιν σε ανακοίνωσή του και διευκρίνισε πως “Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις αποστολές της NASA αλλά καθώς οι ομάδες μας εργάζονται για να αναλύσουν την πλήρη εικόνα και να μειώσουν τους κινδύνους, καταλαβαίνουμε ότι η κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια του εργατικού δυναμικού της NASA” .  

Η εξάπλωση του κορονοϊού θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την εκτόξευση του Perseverance, ο οποίος πρόκειται να κατευθυνθεί στον Άρη αυτό το καλοκαίρι. Αυτό το διαστημικό σκάφος βρίσκεται στο κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα. Λόγω των τροχιών του Άρη και της Γης, η εκτόξευση πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Διαφορετικά θα πρέπει να καθυστερήσει η αποστολή έως το 2022, όταν οι δύο πλανήτες ευθυγραμμιστούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα