ΑΘΗΝΑ
01:42
|
22.05.2024

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αλληλεγγύη του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας για την κατάσταση στον Έβρο, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της. Ο αμερικανός πρέσβης επικρότησε τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σχετικά με την κρίση.

Ο Αμερικανός πρέσβης συνεχάρει επίσης την κ. Σακελλαροπούλου εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ για την εκλογή της σημειώνοντας ότι με την εκλογή μια γυναίκας, εγκρίτου δικαστή, στη θέση αυτή, η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο.

Ο κ. Πάιατ προσέθεσε ότι με το πέρας αυτής της κρίσης, όλες οι πτυχές του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ενώ εξέφρασε και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργή συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

    
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε για τις ευχές του, αλλά κυρίως για τις δηλώσεις στήριξης της χώρας του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή του Έβρου. Υπογράμμισε δε ότι με αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα εκ μέρους της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.  


Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και την ενθάρρυνσή της για συνέχιση και εντατικοποίηση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και η ενίσχυση των εδρών ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.    
Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου συμφώνησε με τον κ. Πάιατ ότι η Επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση προσφέρεται για συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών που τόσο αλληλοεπηρεάστηκαν στον αγώνα τους για ελευθερία.   

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα