ΑΘΗΝΑ
01:11
|
29.09.2024
Η ΕΛ.ΑΣ, η Δημοτική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη την επικράτεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από σήμερα το πρωί στις 6:00 έχει τεθεί σε ισχύ το έκτακτο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σε όλους όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα στις εδεχόμενες εξόδους τους, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150ευρώ για κάθε παράβαση. Έτσι, κάθε πολίτης που μετακινείται, πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του καθώς και την ενδεικνυόμενη βεβαίωση κίνησης.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές πραγματοποιούν ελέγχους σε οδηγούς οχημάτων αλλά και πεζούς για να διαπιστωθεί εάν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι περισσότεροι οδηγοί φαίνεται ότι είναι ενημερωμένοι και επιδεικνύουν στις αρχές τις ενδεικνυόμενες βεβαιώσεις τύπου Α και τύπου Β. Για την ώρα πάντως φαίνεται πως δεν έχει χρειαστεί να επιβληθούν τα πρόστιμα των 150 ευρώ, αλλά γίνονται κυρίως συστάσεις

Να σημειωθεί πως στα αυτοκίνητα επιτρέπεται μόνο ένας συνεπιβάτης, δηλαδή εντός τους οχήματος θα πρέπει να βρίσκονται μόνο δύο άτομα με τον οδηγό.

Στα διόδια Αφιδνών διεξάγονται από το πρωί έλεγχοι από αστυνομικούς σε πολίτες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ελέγχους στις οδικές αρτηρίες πραγματοποιεί και η δημοτική αστυνομία. Εκτός από τα οχήματα, η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης διαθέτει και δύο πληρώματα που ελέγχουν το γνήσιο της υπογραφής ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Τους πρώτους ελέγχους κάνουν από τις 6 το πρωί οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους δρόμους της Πάτρας, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα tempo24.news

Επίσης από σήμερα απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Για την προμήθεια και τη συμπλήρωση των Βεβαιώσεων Κίνησης, οι πολίτες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα, forma.gov.gr/ στην οποία έχουν αναρτηθεί οι δήλωσεις μετακινήσεων τύπου Α forma.gov.gr/docs/vevaiosi-kikloforias.pdf και Β forma.gov.gr/docs/vevaiosi-metakinisis.pdf.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο στις παρακάτων περιπτώσεις:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Επιμέρους διευκρινίσεις για τις Βεβαιώσεις Κίνησης έδωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφορικά με μετακινήσεις τύπου Β, οι οποίες γνωστοποιούνται στις Αρχές με τρεις τρόπους:
1.Με τις βεβαιώσεις κινήσεων τύπου Α και Β που βρίσκονται αναρτημένες στο forma.gov.gr/
2.Με χειρόγραφη βεβαίωση όπου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο λόγος της μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες, η διεύθυνση προορισμού, η ημερομηνίθα, η ώρα και η υπογραφή του πολίτη.
3.Με την αποστολή sms στον πενταψήφιο αριθμό, 13033, χωρίς χρέωση το οποίο θα περιέχει: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6  που αντιστοιχεί στις παραπάνω αιτιολογίες.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα