ΑΘΗΝΑ
03:43
|
03.08.2021

Επικυρώθηκε η προσωρινή παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας από τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια ιστορική απόφαση που θα επιτρέψει στις χώρες να […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επικυρώθηκε η προσωρινή παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας από τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια ιστορική απόφαση που θα επιτρέψει στις χώρες να δαπανήσουν όσα χρήματα έχουν ανάγκη προκειμένου να αντιμετωπισούν τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Μιλώντας μετά το πέραν της τηλεδιάσκεψης του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Ζντράβκο Μάρτις, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, είπε ότι “Συμφωνήσαμε ότι πληρούνται οι όροι χρήσης της γενικής ρήτρας διαφυγής (…). Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας”.

Με τη ρήτρα αυτή μπορεί να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, και δεν έχει ενεργοποιηθεί από το 2011 που δημιουργήθηκε.

“Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε σοβαρό οικονομικό κλονισμό που έχει ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες για τις οικονομίες μας θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο” συνέχιζε η ανακοίνωση του Ecofin.

“Η σοβαρή οικονομική ύφεση που αναμένεται τώρα φέτος απαιτεί μια αποφασιστική, φιλόδοξη και συντονισμένη πολιτική απάντηση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σοκ θα παραμείνει όσο το δυνατόν συντομότερο και όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο και ότι δεν θα δημιουργήσει μόνιμες ζημίες στις οικονομίες μας και συνεπώς στη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών”, τονίζουν οι 27 υπουργοί Οικονομικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα