ΑΘΗΝΑ
17:34
|
18.05.2024
"Είδα ότι το είχα στο ράφι και σκέφτηκα ότι αυτό είναι το σκεύασμα που λένε στην τηλεόραση..." δήλωσε η σύζυγος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πολιτεία της Αριζόνας των ΗΠΑ, ζευγάρι αποφάσισε να πιεί φωσφορική/χλωροκίνη, ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ενδυδρείων, διότι περιείχε χλωροκίνη, τη δραστική ουσία αντιμετώπισης της ελονοσίας. Ο σύζυγος απεβίωσε, ενώ η γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας 60χρονος από την Αριζόνα των ΗΠΑ, πέθανε μετά την κατανάλωση ενός προσθέτου που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των ενυδρείων. Ο άνδρας αποφάσισε να το πιεί επειδή περιέχει χλωροκίνη σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό.

Η σύζυγός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από την κατάποση της φωσφορικής χλωροκίνης. Η χλωροκίνη, είναι η δραστική ουσία φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί πως ίσως αποδειχθεί «θείο δώρο» στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το ζευγάρι αισθάνθηκε αμέσως δυσφορία μόλις κατάπιε ποσότητα σκευάσματος που χρησιμοποιείται για την απολύμανση ενυδρείων, εξήγησε σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Banner Health του Φοίνιξ.

Η φωσφορική χλωροκίνη είναι η δραστική ουσία στο ανθελονοσιακό σκεύασμα που ενδέχεται να φανεί καθοριστικό στην προσπάθει καταπολέμησης του COVID-19.

Η γυναίκα δήλωσε στο NBC, ότι είδε όσα είπε ο Τραμπ για τα θετικά της χλωροκίνης και θυμήθηκε ότι είχε δει αυτή την ουσία στο σκεύασμα που έριχνε στο ενυδρείο των ψαριών της.

“Είδα ότι το είχα στο ράφι και σκέφτηκα ότι αυτό είναι το σκεύασμα που λένε στην τηλεόραση… Φοβόμασταν μήπως αρρωστήσουμε με κορονοϊό. Μέσα σε 20 λεπτά αισθανθήκαμε έντονη αδιαθεσία. Ζαλιζόμασταν και ζεσταινόμασταν. Μετά άρχισαν οι εμετοί, ο άνδρας μου δεν μπορούσε να αναπνεύσει” περιγράφει η γυναίκα. Μόλις έφτασαν στο νοσοκομείο ο 60χρονος άφησε την τελευταία του πνοή.

Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι ο συνδυασμός της υδροξυχλωροκίνης με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη “θα αλλάξει το παιγνίδι” όσο ελάχιστα άλλα σκευάσματα “στην ιστορία της ιατρικής”. Χθες Δευτέρα, υπερθεμάτισε, δηλώνοντας πως η χλωροκίνη ίσως αποδειχθεί “θείο δώρο”.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, μετρίασε τον ενθουσιασμό του Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζοντας πως οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να υποβάλλεται σε δοκιμές, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της.

“Το ανθελονοσιακό φάρμακο, χλωροκίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα για τη θεραπεία ή την πρόληψη του κορονοϊού”, τόνισε το νοσοκομείο Μπάνερ σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εγκεκριμένη θεραπεία, ούτε εμβόλιο για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη της ασθένειας COVID-19, αν και ερευνητές μελετούν υπάρχοντα σκευάσματα και εργάζονται πάνω σε πειραματικά φάρμακα και εμβόλια. Προς το παρόν, στην πλειονότητα των ασθενών προσφέρεται μόνο υποστηρικτική περίθαλψη.

“Με δεδομένη την αβεβαιότητα γύρω από την COVID-19, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν τρόπους πρόληψης ή θεραπείας του ιού, αλλά η αυτοθεραπεία δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος”, τόνισε ο Δρ. Ντάνιελ Μπρουκς, διευθυντής του κέντρου ενημέρωσης για τις δηλητηριάσεις και τις φαρμακευτικές ουσίες στο νοσοκομείο Μπάνερ.

Ο Δρ. Μπρουκς προέτρεψε την ιατρική κοινότητα να μην συνταγογραφεί σκευάσματα με τη δραστική ουσία χλωροκίνη σε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

“Το τελευταίο που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι να πλημμυρίσουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών με ασθενείς που θεώρησαν ότι ανακάλυψαν κάποια αόριστη και άκρως ριψοκίνδυνη θεραπεία, που ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους”, εξήγησε. 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα