ΑΘΗΝΑ
11:42
|
20.04.2024
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνεχάρη την Κροατική Προεδρία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκρίθηκε, από τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

“Είμαι πολύ ευτυχής που οι χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία” ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

Όπως διευκρίνισε ο Επίτροπος, πρόκειται για μια “πολιτική συμφωνία” η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους ηγέτες των χωρών μελών στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι εξέφρασε την “έκδηλη” ικανοποίησή του.

“H ευχάριστη είδηση από τις Βρυξέλλες σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών που καταβάλαμε και δίνει τέλος στην αναμονή που διήρκεσε 15 χρόνια», δήλωσε ο Όλιβερ Σπασόφσκι.

Επίσης, σημείωσε ότι χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Συμφωνία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, η χώρα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Να σημειωθεί πως οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα, που είχαν δρομολογηθεί από την παραιτηθείσα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, αναβλήθηκαν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη τόνισε πως “το στοίχημά μας είναι να μπουν οι εν λόγω χώρες όσο γίνεται συντομότερα στην ΕΕ, προκειμένου η Ελλάδα να συνορεύει με άλλα δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

” Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις”, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επίσης, ο υπουργός συνεχάρη την Κροατική Προεδρία “που κάτω από δύσκολες συνθήκες έφερε αυτό το αποτέλεσμα”.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προβλέπεται:

“Η υποχρέωση αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας”.

Τέλος τόνισε πως “θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα