ΑΘΗΝΑ
07:22
|
26.04.2024
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην εμπόλεμη Λιβύη. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Τρίπολης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην εμπόλεμη Λιβύη, απειλώντας ακόμη περισσότερο το ευάλωτο σύστημα υγείας της χώρας.

Την είδηση μετέφερε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενών που δραστηριοποιείται στις εμπόλεμες περιοχές της λιβυκής σύρραξης, ενημερώνοντας πως ο ασθενής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Τρίπολης.

Να σημειωθεί πως και οι δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις- η ΚΕΣ στη δυτική Λιβύη αλλά και η κυβέρνηση της Βεγγάζης- έχουν επιβάλει μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη χώρα.

“Το σύστημα υγείας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης προτού εμφανιστεί ο κορονοϊός. Ο ιατρικός εξοπλισμός σπανίζει, είναι διαθέσιμα ελάχιστα μέσα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ λιγοστό είναι επίσης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό” επισήμανε η επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ στη Λιβύη, Ελίζαμπεθ Χοφ.

“Αν και υπάρχει εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας δεν έχει διατεθεί ακόμη χρηματοδότηση για την εφαρμογή του” πρόσθεσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο αποκλεισμός λιμένων στην ανατολική Λιβύη έχει στερήσει τη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας, που εδρεύει στην Τρίπολη, η οποία χρηματοδοτεί τους κρατικούς θεσμούς και εγγυάται τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών τόσο από την ανατολική όσο και από τη δυτική Λιβύη, οι κεντρικές τράπεζες της Βεγγάζης και της Τρίπολης εδώ και έναν περίπου χρόνο δεν καταβάλλουν τις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα