ΑΘΗΝΑ
23:04
|
24.04.2024

Άλλα 78 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, φέρνοντας το συνολικό αριθμό σε 821. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλα 78 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, φέρνοντας το συνολικό αριθμό σε 821. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 διασωλημένοι σε ΜΕΘ, ενώ στους 22 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται, είπε σήμερα ο κ. Τσιόδρας, και αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού για όλο τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία ακόμη και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα και επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι ο άτρωτος, όπως μπορεί να συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις και με την γρίπη.

Μάλιστα, κάλεσε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα σε κάθε ηλικία, αν δεν μπορούν να απευθυνθούν στο θεράποντα ιατρό τους ή δεν έχουν ένα γιατρό αναφοράς, να επικοινωνούν αμέσως με τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους για να λαμβάνουν οδηγίες, μόλις τα συμπτώματα τους αρχίσουν να επιδεινώνονται.

Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στους χώρους όπου διαμένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. “Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό “να αναγνωριστούν έγκαιρα σ’ αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ”.

“Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος” δήλωσε ο κ. Τσιόδρας καιι σημείωσε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο που φροντίζει.

“Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ” και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων θπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σ. Τσιόδρας.

Για όσους θα περάσουν τον κορονοϊό στο σπίτι τους, επεσήμανε ότι είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό, “να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου”, και πρόσθεσε “να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί” και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία. Τόνισε ακόμη τη σημασία του πλυσίματος των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων. Τέλος ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.

“Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας”, ώστε να μην διασπείρουν τον κορονοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι ο κορονοϊός προσβάλλει περισσότερο τους άντρες απ ότι τις γυναίκες, λέγοντας πως “Οι άντρες κάνουν πιο σοβαρές επιπλοκές και χάνουν τη μάχη συχνότερα από τις γυναίκες”, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό και συμπλήρωσε ότι “εκτιμούμε πως πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των ανδρών καθώς καπνίζουν περισσότερο και κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Από την άλλη φαίνεται μια ευεργετική συσχέτιση των ορμονών με τον κορονοϊό “οι οποίες ενδέχεται να δρουν προστατευτικά για τις γυναίκες”. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι “οι γυναίκες έχουνε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες¨.

Σε καραντίνα για δύο εβδομάδες η κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η περιοχή της κοινότητας Εχίνου της δημοτικής ενότητας Μύκης στην Ξάνθη κηρύσσεται από σήμερα στις 6 το απόγευμα μέχρι και την 7η Απριλίου σε έκτακτη κατάσταση, με επιβολή προσωρινού περιορισμού κατοίκων χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης. Σε δύο εβδομάδες θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παρατασή της.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε επίκληση στους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα των χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. “Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος”, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό εννέα άτομα τις τελευταίες έξι ημέρες. “Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή”, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Η σχετική απόφαση δε ελήφθη με την σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτη ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου θα μεριμνύσει η Περιφέρεια και ο δήμος, και για κάθε βοήθεια στους κατοίκους θα συνδράμει η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει την ενίσχυση του κέντρου υγείας Εχίνου με διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου και ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτημα στο νοσοκομείο Ξάνθης το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του γενικού Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τα μέτρα περιορισμού μετακίνησης

Από αύριο αναμένεται εντατικοποίηση και αυστηροποίηση όλων των έλεγχων για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης, είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί υπεύθυνα τις οδηγίες, ενώ οι ελάχιστοι που δεν το πράττουν, είπε, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών και τους κάλεσε να το συνειδητοποιήσουν άμεσα.

Διευκρινίσεις για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις

Όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας. Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και τις επόμενες ώρες θα υπάρχει μέσω επίσης ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων. Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες. Διευκρίνισε επίσης ότι η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα