ΑΘΗΝΑ
23:48
|
26.04.2024

Η Ιταλία και η Ισπανία απέρριψαν το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, αναφέρουν πηγές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, εξαιτίας της αρνητικής […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιταλία και η Ισπανία απέρριψαν το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, αναφέρουν πηγές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, εξαιτίας της αρνητικής στάσης ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

“Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας”, είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου.

Η κα Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή, την οποία αποκάλεσε «επικών» διαστάσεων.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους, μια άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποίησε με τη σειρά του ότι αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με κίνδυνο την οικονομική αστάθεια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων στις ΗΠΑ, όπως και στο ότι έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε ωστόσο ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα