ΑΘΗΝΑ
19:43
|
04.05.2024
Ο Άλμπιν Κούρτι πλήρωσε την άρνησή του να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μόλις 51 ημέρες στην εξουσία, ο Άλμπιν Κούρτι αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο του Κοσόβου, αφού η εθνική βουλή υπερψήφισε με 82 ψήφους την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν βουλευτές από το συγκυβερνόν κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (DSK).

Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 32 βουλευτές (η Βουλή του Κοσόβου αποτελείται από 120 συνολικά βουλευτές).

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας της απόφασης του Άλμπιν Κούρτι να καθαιρέσει τον υπουργό Εσωτερικών Άγκιμ Βελίου, της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου. Ο Βελίου είχε υποστηρίξει την άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι, που ζητούσε να κηρυχτεί στο Κόσοβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού. Ο Κούρτι διαφωνούσε με αυτήν την άποψη και προχώρησε στην καθαίρεση του υπουργού Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, ο Κούρτι δήλωσε πως η ανατροπή της κυβέρνησής του σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, προωθούν την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία.

 Υπέδειξε επίσης, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, στο διάλογο Βελιγραφίου-Πρίστινας, Ρίτσαρντ Γκρενέλ ως ηθικό αυτουργό της ανατροπής του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα