ΑΘΗΝΑ
03:48
|
19.04.2024
Έλληνας δημοσιογράφος που εργάζεται στη Στοκχόλμη εξηγεί στο kosmodromio.gr γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον αντίποδα των αυστηρών μέτρων κατά του κορονοϊού που λαμβάνονται από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η Σουηδική κυβέρνηση υιοθετεί το μοντέλο της ανοσίας της αγέλης μη επιβάλλοντας κανένα μέτρο περιορισμού της διάδοσης του COVID-19 στη χώρα.

Έλληνας δημοσιογράφος που εργάζεται στο δημόσιο ραδιόφωνο της Στοκχόλμης, επιβεβαίωσε στο kosmodromio.gr ότι στη Σουηδία εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα νηπιαγωγεια και τα δημοτικά σχολεία, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε καραντίνα.

“Ελάχιστα μέτρα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και αυτά έχουν προαιρετικό χαρακτήρα” λέει στο kosmodromio.gr o Φίλιππος Κοτσαμπουκίδης. “Tα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας παραμένουν ανοιχτά για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον τομέα της υγείας” συνεχίζει, “το μόνο που μας λέει η κυβέρνηση είναι να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά, εφόσον μπορούμε να εργαζόμαστε από το σπίτι. Ελάχιστες συστάσεις έχουν γίνει στους ιδιοκτήτες των μπαρ και των εστιατορίων και αυτές αφορούν κυρίως τις αποστάσεις που πρέπει να έχουν τα τραπέζια και οι θαμώνες όταν βρίσκονται στους χώρους τους” συμπληρώνει ο κ. Κοτσαμπουκίδης.

Σε ερώτηση για το πότε περιμένουν να λάβουν αυστηρά μέτρα, όταν η χώρα μετρά ήδη 62 νεκρούς και 2.536 κρούσματα από την πανδημία, απαντά ότι “οι Σουηδοί δεν μπαίνουν σε τέτοια διλήμματα, καθώς εμπιστεύονται απόλυτα την κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν. Η αντίληψη που επικρατεί στη Σουηδία είναι πως η κρίση συμβαίνει κάπου αλλού, μακριά από τη χώρα μας…Δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν πως ο κίνδυνος της επιδημίας είναι μεγάλος. Αυτό έχει να κάνει και με την νοοτροπία των Σουηδών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έτυχε να έρθουν αντιμέτωποι με καμία εθνική τραγωδία ή κοινωνικοοικομική κρίση,” επισημαίνει ο κ. Κοτσαμπουκίδης.

 Έτσι, στον αντίποδα των αυστηρών συστάσεων που γίνονται από την πλειονότητα των ευρωπαίων λοιμωξιολόγων και ειδικών, ο Σουηδός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γιόχαν Τζσιζέσκε, παρότρυνε τους πολίτες να πηγαίνουν βόλτες αρκεί να μην αγκαλιάζονται…

“Οι Σουηδοί δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο της πανδημίας του κορονοϊού” επισημαίνει ο Φίλιππος Κοτσαμπουκίδης, “εμπιστεύονται τους θεσμούς και πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς τη λήψη αυστηρών μέτρων. Περιμένουν να επιβεβαιωθούν και να αποδείξουν στους υπόλοιπους ευρωπαίους ότι κατάφεραν να νικήσουν την πανδημία με το δικό τους τρόπο,” σημειώνει ο ελληνικής καταγωγής, δημοσιογράφος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα