ΑΘΗΝΑ
18:54
|
26.04.2024
Το τελευταίο διάστημα, 500 περίπου άτομα επέστρεψαν από το εξωτερικό στην Π.Ε. Ξάνθης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Π.Ε. Ξάνθης και ειδικότερα η δημοτική ενότητα Μύκης καθώς τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν 9 κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή.

Από την Τετάρτη το απόγευμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, η δημοτική κοινότητα του Εχίνου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού.

“Από σήμερα Τετάρτη 18:00 το απόγευμα μέχρι και την 7η Απριλίου- οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση- κηρύσσεται σε έκτακτη κατάσταση η περιοχή της κοινότητας Εχίνου της δημοτικής ενότητας Μύκης στην Ξάνθη. Επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός κατοίκων χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης» ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται πως η δημοτική ενότητα Μύκης και η δημοτική κοινότητα του Εχίνου (επίσημη ονομασία ‘ο Εχίνος’) χαρακτηρίζονται από μεγάλα ποσοστά μουσουλμάνων και πομάκων κατοίκων.

Ειδικότερα, ο Εχίνος συγκαταλέγεται στα Πομακοχώρια της Θράκης και είναι το πνευματικό και οικονομικό κέντρο των Ελλήνων Πομάκων.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα των χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. “Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος”, σημείωσε, εξηγώντας πως στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό εννέα άτομα τις τελευταίες έξι ημέρες.

 “Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη με την σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο.

“Η Περιφέρεια και ο δήμος θα μεριμνήσουν για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτη ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου και για κάθε βοήθεια στους κατοίκους θα συνδράμει η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ταυτόχρονα, την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει την ενίσχυση του κέντρου υγείας Εχίνου με διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου και ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτημα στο νοσοκομείο Ξάνθης το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του γενικού Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”, διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στην Π.Ε. Ξάνθης έχουν καταγραφεί συνολικά 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 4 στην πόλη της Ξάνθης, 3 στην ορεινή ζώνη και 1 στη Διομήδεια.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το τελευταίο διάστημα, 500 περίπου άτομα επέστρεψαν από το εξωτερικό στην Π.Ε. Ξάνθης, γεγονός που δικαιολογεί την ανησυχία των αρχών, καθώς οι επιστροφές αυξάνουν το ενδεχόμενο νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή.

 Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα από την Π.Ε. Ξάνθης, απασχολούνται ως εργάτες σε ναυπηγία και κατασκευαστικά έργα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Στον αριθμό αυτό προστίθενται και οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Σε εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό  γίνονται συστάσεις να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες . Οι περισσότεροι φαίνεται ότι συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών. Τοπικά μέσα ωστόσο αναφέρουν πως υπάρχουν πολίτες που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα