ΑΘΗΝΑ
11:08
|
18.04.2024

Μία από τις απρόβλεπτες συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού είναι η ευρύτερη υιοθέτηση του μοντέλου της τηλεργασίας. Όμως η καινοτομία έρχεται με ένα απροσδόκητο τίμημα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία από τις απρόβλεπτες συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού είναι η ευρύτερη υιοθέτηση του μοντέλου της τηλεργασίας. Όμως η καινοτομία έρχεται με ένα απροσδόκητο τίμημα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους λογισμικό παρακολούθησης, ώστε ο εργοδότητς να είναι σε θέση να ελέγχει αν η τηλεργασία ανταποκρίνεται στο δεύτερο συνθετικό της.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση τράπεζας, ο διευθυντής της οποίας απευθυνόμενους στους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι, αφού τους κατηγορεί ότι ορισμένοι αντί να δουλεύουν κάνουν διακοπές, απειλεί όσους είναι χαλαροί με πειθαρχικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης.

Η εξακρίβωση γίνεται με λογισμικό παρακολούθησης που καταγράφει οτιδήποτε πληκτρολογείται, κάθε επίσκεψη σε ιστότοπο, ακόμα και αντίγραφο της οθόνης του υπολογιστή σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν και σε ορισμένες χώρες μια τέτοια πρακτική είναι νόμιμη και διόλου πρωτοφανής όταν αφορά υπολογιστές που είναι ιδιοκτησία του εργοδότη, τα πράγματα αλλάζουν όταν πρόκειται για τον υπολογιστή που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν κι άλλα μέλη της οικογένειας στο σπίτι.

Οι εταιρείες που παρέχουν τέτοιου είδους λογισμικό δηλώνουν πως οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, και δικαιολογούν τη χρήση του με το πρόσχημα της ασφάλειας.

Εν τούτοις είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί μία εταιρεία διαφημίζει τη δυνατότητα ειδοποίησης του εργοδότη αν ο υπάλληλος στο σπίτι εκτυπώσει το πελατολόγιο της επιχείρησης και το βιογραφικό του.

Ορισμένοι εργοδότες καταφεύγουν στον αυτοσχεδιαμό, και ζητάνε από τους υπαλλήλους τους να είναι συνεχώς σε βιντεοδιάσκεψη. Υποτίθεται για να μπορούν να ανταποκριθουν αμέσως αν χρειαστεί η βοήθειά τους, αλλά στην πραγματικότητα για να ελέγχεται αν και πως εργάζονται από το σπίτι.

Ίσως στις οδηγίες πρόληψης του κορονοϊού να πρέπει να προστεθεί το πλύσιμο των χεριών και τα γάντια για τη χρήση του υπολογιστή τηλεργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα