ΑΘΗΝΑ
11:21
|
24.05.2024

Οι ισραηλινές αρχές εισήλθαν την Πέμπτη σε ένα παλαιστινιακό χωριό στη βόρεια Δυτική Όχθη για να κατασχέσουν υλικά που προορίζονται για την κατασκευή κλινικής για […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισραηλινές αρχές εισήλθαν την Πέμπτη σε ένα παλαιστινιακό χωριό στη βόρεια Δυτική Όχθη για να κατασχέσουν υλικά που προορίζονται για την κατασκευή κλινικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Αξιωματούχοι της ισραηλινής πολιτικής διοίκησης ήρθαν στο χωριό Khirbet Ibziq με στρατιωτική συνοδεία, μπουλντόζα και δύο φορτηγά εξοπλισμένα με γερανούς το πρωί της Πέμπτης για να κατεδαφίσουν κοινοτική κλινική και στέγαση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Ισραηλινό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Btselem.
Σύμφωνα με την ομάδα, οι αξιωματούχοι κατέλαβαν πόλους και φύλλα σχεδιασμένα για να σχηματίσουν οκτώ σκηνές, δύο για μια κλινική πεδίου, δύο για ένα τζαμί και τέσσερα για στέγαση έκτακτης ανάγκης για άτομα που εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους. Επίσης κατασχέθηκαν μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και προμήθειες από άμμο, τσιμέντο και σκωρίες για το πάτωμα των σκηνών.

Το Btselem δήλωσε ότι οι χωρικοί οικοδομούσαν μια κοινοτική πρωτοβουλία πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19, η οποία έχει παραλύσει μεγάλα τμήματα της νότιας Δυτικής Όχθης. Υπάρχουν μέχρι σήμερα 91 επιβεβαιωμένα κρούσματα στα παλαιστινιακά εδάφη, με ένα θάνατο να αναφέρεται την Τετάρτη.

Τέτοιες κατεδαφίσεις αντιβαίνουν στις βασικές ανθρωπιστικές αρχές κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανέφερε η ομάδα.

“Καθώς όλος ο κόσμος μάχεται μια πρωτοφανή κρίση που παραλύει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο στρατός του Ισραήλ αφιερώνει χρόνο και πόρους στη παρενόχληση των πιο ευάλωτων παλαιστινιακών κοινοτήτων στη Δυτική Όχθη, όπου το Ισραήλ προσπάθεί να εκδιώξει από την περιοχή εδώ και δεκαετίες”, ανέφερε το δελτίο τύπου του Btselem.

Τα νέα αυτά καταφθάνουν καθώς κυκλοφόρησαν βίντεο στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή που δείχνουν Παλαιστινίους να απολυμαίνουν αυτοκίνητα στη Χεβρώνα αφού πρώτα τα έφτυσαν ισραηλινοί στρατιώτες που έκαναν επιδρομή στην περιοχή το πρωί.

Η Παλαιστίνια ακαδημαϊκός Yara Hawari δήλωσε στον ιστότοπο The New Arab ότι αυτές οι πρακτικές δεν αναμένεται να σταματήσουν κατά τη διάρκεια της υγιεονομικής κρίσης.

Παρατηρητές επεσήμαναν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση στον τομέα της υγείας για να ενισχύσει τους ελέγχους των Παλαιστινίων, συνεχίζοντας παράλληλα την επιτάχυνση της κατάσχεσης της παλαιστινιακής γης και της επέκτασης των οικισμών, καθώς και κρατώντας πολλούς Παλαιστίνιους σε ανθυγιεινές συνθήκες κράτησης.

Πρόσθεσε ότι οι παλαιστινιακές ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ελλείψεις προσωπικού λόγω δεκαετιών στρατιωτικής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.

“Ενώ αυτή η πανδημία πλήττει σε όλο τον κόσμο και ο ιός δεν επιλέγει απαραιτήτως τα θύματά του, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και οι πολιτικές πραγματικότητες που ζουν οι άνθρωποι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο καλά μπορούν να πολεμήσουν τον ιό ή να επιβιώσουν”, είπε.

Στη Γάζα, “ο τομέας της υγείας έχει εξαλειφθεί εντελώς, και ακόμη και στις καλύτερες περιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες των πολιτών”, δήλωσε.

Η Χάβαρι επεσήμανε επίσης ότι το Ισραήλ συνεχίζει όχι μόνο τις κατεδαφίσεις αλλά και τις καθημερινές επιδρομές σε στρατόπέδα Παλαιστινίων προσφύγων, ενώ φοράνε στολές Hazmat για να προστατευθούν από τη μόλυνση.

“Το Ισραήλ γνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι αυτές τις μέρες”, πρόσθεσε. “Δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία τους στο παρελθόν και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτούς να λάβουν υπόψιν την παλαιστινιακή ευημερία στο μέλλον ή το παρόν”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα