ΑΘΗΝΑ
17:21
|
18.05.2024
Έως 12δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του συνολικού πακέτου στήριξης. Κρατική ενίσχυση των ΜμΕ ύψους 1 δις. ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως 12δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του συνολικού πακέτου στήριξης.Τα ΜμΕ ενισχύονται με 1δισ.ευρώ.

Τρίτη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις, τους εργοδότες, τους επιστήμονες, επαγγελματίες και τα νοικοκυριά αναμένεται να ανακοινώσουν στις 10:30 το πρωί, οι υπουργοί, Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

 Το πακέτο της νέας δέσμης μέτρων θα προβλέπει νέα λίστα ΚΑΔ για περίπου 300.000 νέες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ΜμΕ, που καταγράφουν ζημιές, επιδότηση επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για διάστημα τριών μηνών, ενεργοποίηση κατά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου της κρατικής ενίσχυσης στις μικρομεσαίες και δάνεια από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα.

Οι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι ιατροφαρμακευτικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει: 

1. Επιδότηση επιτοκίων κατά 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Είναι εξαιρετικά πιθανόν το πρόγραμμα να επεκταθεί σε πέντε μήνες. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

2.  Τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος που θα εγγυάται τα δάνεια των επιχειρήσεων τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά στο κεφάλαιο κίνησης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και θα υλοποιηθεί μέσω των πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας και μέσω του ΕΣΠΑ.

Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων θα γίνεται μέσω: 

  • Ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους έως 3 δισ. ευρώ.
  • Παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων παρέχοντας επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

3. Ένταξη 900.000 επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης που περιλαμβάνονται στις 3 πρώτες δέσμες που είχαν ανακοινωθεί από τον κυβέρνηση..

4. Κρατική ενίσχυση των ΜμΕ. ύψους 1 δις. ευρώ, υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις. Σημειώνεται ότι δεν θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο το σύνολο της ενίσχυσης.

5. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές, θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα