ΑΘΗΝΑ
12:08
|
19.04.2024

Σε 82 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.314. Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 82 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.314. Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, 85 άτομα είναι διασωληνομένα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 49. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ, λέγοντας “Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε συκεκριμένα σε 20 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου σε σύνολο 383 ατόμων που ελέγχθηκαν, λέγοντας ότι ο ΕΟΔΥ επιλαμβάνεται της κατάστασης. Σχετικά με την περίπτωση μιας αλλοδαπής γυναίκας, η οποία γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον ιό σημείωσε ότι “ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος και φιλικό πρόσωπο της γυναίκας με το οποίο συγκατοικούσε δεν είναι φορέας του ιού”.

Όσον αφορά για τη μεταδοτικότητα του ιού, δήλωσε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει. “10-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς”.     

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία στις μάσκες, επισημαίνοντας ότι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για άλλους ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική η χρήση τους από ανθρώπους που δεν νοσούν. “Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν” είπε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς. Μάλιστα παρατήρησε ότι ή χρήση μάσκας γίνεται με πολύ λανθασμένο τρόπο όπως προέκυψε από τις ίδιες μελέτες.  

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αν και γνωρίζουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού και τους κορονοϊούς, “δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό”. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.

Ν. Χαρδαλιάς: Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους. Σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας

Μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Τσιόδρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, από σήμερα στις 8 το βράδυ και για 14 ημέρες, στη μετακίνηση των πολιτών στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. Σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ, η οποία και θα διαρκέσει 14 ημέρες.
Επίσης, ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου. 

Αναφερόμενος στην σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.

Τέλος, τόνισε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, όπως και ο Απρίλιος, και επεσήμανε πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα