ΑΘΗΝΑ
15:42
|
21.05.2024
"Αν χαλαρώσουμε θα το πλήρωσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ολομέλεια της Βουλής, απευθύνεται αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκης Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της ΠΝΠ για τα υγειονομικά μέτρα, κάνοντας τον πρώτο απολογισμό μάχης 30 ημερών με την πανδημία αλλά και ενημερώνοντας για όσα κρίσιμα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

“Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον, όσα προηγήθηκαν έδωσαν τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο, ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη γιατί όλοι είμαστε ίδιοι απέναντι στον κορωνοϊό” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Οι ειδικοί λένε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσμος. Αν χαλαρώσουμε θα το πλήρωσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί“, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, προειδοποίησε πως η κυβέρνηση “έχει και άλλα μέτρα στη φαρέτρα αλλά στο χέρι όλων είναι να μην τα ενεργοποιήσουμε”.

Επιμένω στην δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Οταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά το ίδιο επικίνδυνος με την πανδημία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργος ευχαρίστησε «τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθησαν την ανάγκη να θυσιάσουν την ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ζωής».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών.

Αναφερόμενος στο προηγούμενο διάστημα παραδέχθηκε, πάντως ότι “πήραμε αυστηρά πρωτόγνωρα μέτρα με συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και επιπτώσεις την οικονομία. Η κοινωνία στην μεγάλη πλειοψηφία στήριξε. Ο στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Εως τώρα οι Έλληνες το πετυχάινουμε. Ο αριθμός διασωληνωμένων υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού ΜΕΘ του ΕΣΥ. Αντιλαμβάνομαι όμως και την κόπωση των πολιτών την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο. Επαινώ την αντοχή την ωριμότητα και υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Ειδική ήταν η αναφορά του πρωθυπουγούς για τους γιατρούς και τους νοσηλευές λέγοντας “ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες”.

Μιλώντας για την συνεισφορά ιδιωτών στη μάχη με τον κορωνοϊό διερωτήθηκε: “με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό; Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Επίσης, τόνισε πως “πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι οι Έλληνες, με επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης”.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι “κινούνται πάνω απο τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό ΑΕΠ. Κύριο μέλημα ήταν και παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κοινωνική μέριμνα”.

“Στα περισσότερα κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επι των αμοιβών. Στην Δανία η ανώτατη αποζημίωση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο εργαζόμενων. Οι πιο ωφελημένοι είναι χαμηλόμισθοι. Οι απολύσεις απαγορεύτηκαν. Οι εργαζόμνενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση αμοιβή 800 ευρώ διατηρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1 δις ευρώ προς πληττόμενες επιχειρήσεις με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ Ευρωπαϊκό επενδυτικό Ταμείο, Κράτος και Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνονται 8 δις ευρώ” συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Ζακ Ντελόρ προτείνοντας “ένα νέο ταμείο κοινού δανεισμού. Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε και 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά την προσφορά και την ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες“.

Κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες. Αν δεν πιστέψουν ότι ο πρόσκαιρος περιορισμός των μετακινήσεων είναι για το καλό μας. Προσωπικά, δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο. Είμαι οπαδός της συναίνεσης και της πολιτικής ωριμότητας και πιστεύω στην δημοκρατία της πειθούς και συγχαίρω τους πολλούς. Επιμένω να ασκώ σκληρή κριτική στους λιγοστούς. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής“, επεσήμανε ο πρωθυπουργός

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα