Αυστραλοί επιστήμονες ξεκίνησαν τις δοκιμές σε δύο εργαστηριακά εμβόλια, αισιοδοξώντας ότι μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά στον αγώνα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Τα δύο εμβόλια που πήραν το πράσινο φως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για δοκιμή σε ζώα, δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την αμερικανική εταιρεία Inovio Pharmaceutical. Το εθνικό επιστημονικό συμβούλιο της Αυστραλίας ανέλαβε τις δοκιμές και την αξιολόγηση των εμβολίων τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά τους, όσο και ως προς τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να επιφέρει η χρήση τους.
Αυτή τη στιγμή, σε πολλά σημεία του πλανήτη, επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αναπτύξουν εμβόλια κατά του Covid-19, αλλά ο Οργανισμός Επιστημονικών και Βιομηχανικών Ερευνών της Κοινοπολιτείας (CSIRO) έχει αναλάβει τις πρώτες διεξοδικές προ-κλινικές δοκιμές των εμβολίων σε ζώα.
Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές του CSIRO, δεν θα φτάναμε σ’ αυτήν τη φάση τόσο σύντομα χωρίς τη συβμολή επιστημόνων απ’ όλον τον κόσμο, που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν με ταχύτητες που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
“Συνήθως μας παίρνει δύο – τρία χρόνια να φτάσουμε στη φάση των δοκιμών σε ζώα και αυτή τη φορά το καταφέραμε μέσα σε δύο μήνες”, δήλωσε ο δρ. Ρομπ Γκρένφελ (Rob Grenfell), εκπρόσωπος του CSIRO, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη (02/04).
Δύο εμβόλια, ένας κοινός στόχος
Εδώ και αρκετές μέρες, ο CSIRO έχει ξεκινήσει τον πειραματικό εμβολιασμό σε κουνάβια, ο οργανισμός των οποίων φαίνεται ότι αντιδρά στον κορονοϊό με τρόπο αντίστοιχο με τον ανθρώπινο. Από τα περίπου 20 διαφορετικά εμβόλια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, ο CSIRO δοκιμάζει τα δύο που ενέκρινε σε πρώτη φάση η διεθνής επιτροπή που επιβλέπει την έρευνα, ο Συνεταιρισμός για την Πρόληψη Επιδημιών (CEPI).
Το πρώτο από τα δύο εμβόλια, αυτό που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ένα εμβόλιο τύπου Vector και χρησιμοποιεί έναν ‘ελαττωματικό’ ιό που εισάγει τις πρωτεΐνες του κορονοϊού στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας την αντίδρασή του. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τρέβορ Ντρου (Trevor Drew), τον διευθυντή του εργαστηρίου της Βικτώρια, όπου και διεξάγονται οι δοκιμές, “ο οργανισμός δεν μπορεί να αναπαραγάγει τα κύτταρα του ιού, οπότε δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης του ιού μέσω του εμβολίου”.
Ο καθηγητής Ντρου περιγράφει το δεύτερο δοκιμαστικό εμβόλιο ως “αρκετά διαφορετικό, αλλά εξίσου συναρπαστικό”. Είναι μια φόρμουλα σχεδιασμένη έτσι ώστε να εισάγει συγκεκριμένες πρωτεΐνες του κορονοϊού στο ανοσοποιητικό σύστημα, με στόχο την ενεργοποίηση των κυττάρων για την αναπαραγωγή αυτών των πρωτεϊνών πριν προλάβει να αντιδράσει το ανοσοποιητικό. “Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τον ιό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους”, σχολίασε ο Τρέβορ Ντρου, “αυξάνει τις πιθανότητες της επιτυχίας”.
Πότε θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στην αγορά
Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών αναμένονται στις αρχές Ιουνίου. Αν είναι επιτυχή, θα περάσουμε αμέσως στη φάση των κλινικών δοκιμών, που θα μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε πολλά διαφορετικά εργαστήρια ανά τον κόσμο.
Από εκεί και πέρα θα είναι θέμα χρόνου η παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ελάχιστο χρονικό διάστημα εντός του οποίου μπορούμε να αναμένουμε ένα εμβόλιο που πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Ο.Υ. είναι οι 18 μήνες.
Όπως διευκρινίζει ο δρ. Γκρένφελ, “αυτήν τη στιγμή, όλα τα υποψήφια εμβόλια δοκιμάζονται εξαντλητικά από πολλούς οργανισμούς και εταιρείες. Θα ήταν αδύνατο να παραχθεί το εμβόλιο από ένα και μόνο επιστημονικό εργαστήριο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”.
Κι αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει να αισιοδοξεί για την έκβαση αυτής της κούρσας για την πρόληψη του κορονοϊού “Θα πετύχουμε. Είναι η πρώτη φορά που τόσοι δημόσιοι, ακαδημαϊκοί και ιδιωτικοί φορείς συνεργάζονται με τέτοια σύμπνοια για έναν κοινό σκοπό”.
Πηγή: BBC World.