ΑΘΗΝΑ
06:37
|
01.07.2024
Η τριχοτόμηση της Δυτικής Όχθης έδωσε τη δυνατότητα στο Ισραήλ να ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την 30η Μαρτίου, Ημέρα της Γης, διάλεξε η Παλαιστινιακή Στατιστική Υπηρεσία για να δώσει με αριθμούς το μέγεθος της ισραηλινής κατοχής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύτηκε, το Ισραήλ κατέχει το 85% της έκτασης που ιστορικά είχε η Παλαιστίνη. Επιπλέον, και το υπόλοιπο 15% υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς.

Οι Παλαιστίνοι συνολικά αριθμούν 13 εκατομμύρια. Από αυτούς 5 εκατομμύρια βρίσκονται στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ 1,6 εκατομμύρια ζουν στο Ισραήλ και έχουν ισραηλινή υπηκοότητα. Άλλα 6 εκατομμύρια ζουν σε αραβικές χώρες και 700.000 ανά τον κόσμο.

Όπως σημειώνεται, η τριχοτόμηση της Δυτικής Όχθης με τις συμφωνίες του Όσλο έδωσε τη δυνατότητα στο Ισραήλ να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Στην έκθεση καταγράφεται η κατεδάφιση 678 κτιρίων στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων τα 251 κατοικίες. Επίσης η εγκατάσταση 600 στρατιωτικών σημείων ελέγχου και οδοφραγμάτων έχει οδηγήσει στον κατατεμαχισμό του παλαιστινιακού κράτους και τη μετατροπή του σε ένα άθροισμα καντονιών.

Επιπλέον οι Παλαιστίνιοι υφίστνται απαγορεύσεις στη μετακίνηση, με ορισμένους δρόμους να είναι αποκλειστικά στη διάθεση των εποίκων, η παρουσία των οποίων στην περιοχή αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Χαρακτηριστικά στη Χεβρώνα, μια παραδοσιακά παλαιστινιακή πόλη, έφτα κεντρικοί δρόμοι προορίζονται μόνο για εβραϊκής καταγωγής κατοίκους.

Στη Γάζα το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος, στερώντας από του αγρότες πολύτιμη καλιεργήσιμη γη.

Η 30η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Ημέρα της Γης προς τιμήν των κινητοποιήσεων που έγιναν στις 30 Μαρτίου 1976, όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε το σχέδιο απαλλοτρίωσης μεγάλων εκτάσεων. Στα επεισόδια που ακολούθησαν με τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία σκοτώθηκαν 6 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περίπου 100

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα