ΑΘΗΝΑ
14:00
|
19.04.2024
Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή ‘ασφάλιση’ της ανεργίας και θα υλοποιηθεί μέσω της σύστασης ενός νέου ταμείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντί του κορονο-ομολόγου, ανακοίνωσε ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια ευρωπαϊκή ‘ασφάλιση’ της ανεργίας η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της σύστασης ενός νέου ταμείου. H Κομισιόν ελπίζει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αποφύγουν τις απολύσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω πανδημίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε, τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν  στο νέο ταμείο που θα συσταθεί, 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάθε κράτος θα συμβάλει ανάλογα με την οικονομική του ευρωστία. Η Κομισιόν στη συνέχεια θα αυξήσει το ποσό στα 100 δισεκατομμύρια δανειζόμενη χρήματα από τις αγορές μέσω ομολόγων. Το κεφάλαιο από το νέο δανειοδοτικό μηχανισμό θα διανεμηθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία.

Η Κομισιόν προτείνει ένα είδος επιδόματος εργασίας κατά τα γερμανικό πρότυπο, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζομένους τους την περίοδο της κρίσης.

Το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για την άμβλυνση των κινδύνων της ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE), όπως αποκαλείται, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Για το λόγο αυτό, την επόμενη Τρίτη θα συνέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν “πρόκειται για έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα