ΑΘΗΝΑ
04:40
|
25.04.2024

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ, καθώς και η Ουκρανία και η Γεωργία, απέρριψαν ένα ρωσικό προσχέδιο διακήρυξης που ζητούσε την άρση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ, καθώς και η Ουκρανία και η Γεωργία, απέρριψαν ένα ρωσικό προσχέδιο διακήρυξης που ζητούσε την άρση των μονομερών κυρώσεων για την καταπολέμηση του Covid-19.
Η μόνιμη αποστολή της Μόσχας στον ΟΗΕ εξέδωσε μια δήλωση την Πέμπτη, αμφισβητώντας γιατί η Ουκρανία, η Γεωργία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν καταρρίψει την πρότασή της υποστηρίζοντας ότι τα έθνη αυτά “αρνήθηκαν να βάλουν στην άκρη πολιτικοποιημένες προσεγγίσεις και συμφέροντα” και ότι η απόφασή τους επηρεάζει αρνητικά “έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων” – ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες που υπόκεινται σήμερα σε κυρώσεις.

Η απορριφθείσα πρόταση ζητούσε ευρεία διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19, καθώς και την “απόρριψη εμπορικών πολέμων και μονομερών κυρώσεων που εγκρίθηκαν χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί έγκαιρη πρόσβαση στα τρόφιμα και τα φάρμακα”. Το σχέδιο κάλούσε επίσης τα κράτη μέλη να απορρίψουν τους “στιγματισμούς των κρατών, των λαών και των ατόμων σε σχέση με την πανδημία και την ανάγκη κυκλοφορίας μόνο αξιόπιστων και επιστημονικά βασισμένων πληροφοριών”.

Την δήλωση συνυπέγραφαν 28 κράτη μέλη του ΟΗΕ, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Ρωσία. Η Γενική Συνέλευση τελικά ψήφισε ένα διαφορετικό ψήφισμα που ζητούσε «διεθνή συνεργασία» και «πολυμερισμό» για την καταπολέμηση του κορωναϊού.

Υπάρχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού παγκοσμίως, με αποτέλεσμα περισσότερους από 50.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα