ΑΘΗΝΑ
09:50
|
25.04.2024
Ο τρόπος εγγραφής στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr και τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν οι ασφαλισμένοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το νέο σύστημα της «άυλης» συνταγογράφησης παρουσιάστηκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.


Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι, θα αποφέρει τριπλό όφελος.

Πρώτον θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά των χρονίως πασχόντων, καθώς θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, και μάλιστα σε μία εποχή που οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατεύονται.


Δεύτερον, θα απαλλάξει τους γιατρούς από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες, επιτρέποντάς τους να εστιάσουν σε περιστατικά που χρήζουν της άμεσης φροντίδας τους, ειδικά τη στιγμή που δίνεται η μάχη με τον κορονοϊό.

Τρίτον, θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα του κράτους να παρακολουθεί την φαρμακευτική δαπάνη, εντοπίζοντας στρεβλώσεις.

“Είναι μία πρωτοβουλία από την οποία κερδίζουν όλοι. Κερδίζει πρώτα απ’ όλα ο ασφαλισμένος -και ειδικά οι χρονίως πάσχοντες- γιατί μπορεί να λαμβάνει πια αυτοματοποιημένα στο κινητό του την συνταγή του. Κερδίζουν οι ίδιοι οι γιατροί διότι απελευθερώνουν χρόνο για να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά περιστατικά τα οποία χρειάζονται ιατρική φροντίδα και αποδεσμεύονται από μία διαδικασία που είχε τα χαρακτηριστικά ρουτίνας.
Και βέβαια κερδίζει και το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα αποκτά μία ακόμα καλύτερη εικόνα για την έκταση της φαρμακευτικής δαπάνης, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συνταγογράφηση και για τις πιθανές εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν και στο πλαίσιο αυτό” διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν ο τρόπος εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα ehealth.gov.gr και τα δύο απλά βήματα που χρειάζεται να κάνουν οι ασφαλισμένοι και οι γιατροί, ώστε η άυλη συνταγή να καταλήξει ταχύτατα στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή.

Ενδεικτικά, το 2019 ασφαλισμένοι πραγματοποίησαν 5,26 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς τη στιγμή που οι γιατροί που συνταγογραφούν ήταν περίπου 40.000. Κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 75 εκατομμύρια συνταγές.

Ποια είναι τα βήματα:

Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω της εφαρμογής ehealth.gov.gr  .

  • Οι πολίτες θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα και εκεί θα επιλέξουν την κατηγορία ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ.
  • Στη συνέχεια την υποκατηγορία ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ και εκεί θα υπάρχει η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση.
  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνδεθούν στο Σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή τους κωδικούς που τους έχει δώσει ο οκογενειακός γιατρός.
  • Δηλώνουν ότι επιθυμούν άυλη συνταγογράφηση.
  • Συμπληρώνουν τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (email) ή τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.
  • Στη συνέχεια, τα στοιχεία των συνταγών τους θα στέλνονται με email ή sms στο κινητό τους.
  • Κατόπιν, αφού ολοκληρώσουν την εγγραφή τους, όταν πηγαίνουν στο γιατρό ή ακόμα αν τον πάρουν απλά ένα τηλέφωνο θα τον ενημερώνουν ότι θέλουν άυλη συνταγή, δηλαδή χωρίς χαρτί.
  • Ο γιατρός θα την γράφει στην πλατφόρμα και οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα sms ή ένα mail στο κινητό τους, το οποίο θα δείχνουν στον φαρμακοποιό.
  • Ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στην πλατφόρμα, θα βλέπει τη συνταγή και θα δίνει τα φάρμακα


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα