ΑΘΗΝΑ
23:20
|
19.04.2024

Ζοφερή είναι για την κοινότητα των αφροαμερικανών η εικόνα που αναδύεται από μια πρώτη μελέτη στοιχείων της επιδημίας του κορονοϊού. Στην κομητεία του Μιλγουόκι, μια […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζοφερή είναι για την κοινότητα των αφροαμερικανών η εικόνα που αναδύεται από μια πρώτη μελέτη στοιχείων της επιδημίας του κορονοϊού.

Στην κομητεία του Μιλγουόκι, μια από τις λίγες περιοχές των ΗΠΑ που προσδιορίζει τη φυλετική προέλευση των θυμάτων, σχεδόν τα μισά από τα 945 κρούσματα είναι αφροαμερικανοί, ενώ το ποσοστό επί των 27 νεκρών είναι 81%. Η δυσαναλογία γίνεται προφανής αν ληφθεί υπόψη πως οι αφροαμερικανοί αντιπροσωπεύουν το 26% του πληθυσμού της κομητείας.

Στο Μίτσιγκαν, με 14% επί του πληθυσμού της πολιτείας, οι αφροαμερικανοί έχουν το 35% των κρουσμάτων και το 40% των θανάτων. Η πολιτεία της Λουιζιάνας δεν δίνει πληροφορίες για τη φυλετική προέλευση, όμως το 40% των θανάτων εντοπίζεται στην πλειοψηφικά μαύρη Νέα Ορλεάνη.

Ειδικοί που μίλησαν στον ιστότοπο ProPublica υπογράμμισαν πως ο κορονοϊός αναδεικνύει την ένταση των διακρίσεων που διαχρονικά υφίσταται η αφροαμερικανική κοινότητα. Η υψηλή βρεφική θνησιμότητα, η συχνότερη εμφάνιση άσθματος και γενικά η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας συντροφεύουν διαρκώς τους αφροαμερικανούς.

Πέντε βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να γίνεται συλλογή και δημοσίευση των στοιχείων της φυλετικής και εθνικής καταγωγής των θυμάτων του κορονοϊού. Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, χωρίς αυτά τα δημογραφικά δεδομένα δεν θα είναι δυνατή ή αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα