ΑΘΗΝΑ
08:45
|
02.05.2024
Κατέληξε το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 86 ετών, εξαιτίας των επιπλοκών πνευμονίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Καναδή ηθοποιός και ακτιβίστρια Σίρλεϊ Ντάγκλας πέθανε το πρωί της Κυριακής (05.04.2020) σε ηλικία 86 ετών, εξαιτίας των επιπλοκών πνευμονίας, όπως ανακοίνωσε ο γιος της Κίφερ Σάδερλαντ.

 “Νωρίς σήμερα το πρωί, η μητέρα μου Σίρλεϊ Ντάγκλας πέθανε εξαιτίας επιπλοκών πνευμονίας (δεν σχετίζεται με τον COVID-19). Η μητέρα μου ήταν εξαιρετική γυναίκα, που έζησε μια εξαιρετική ζωή. Δυστυχώς, έδινε μάχη για την υγεία της εδώ και αρκετικό καιρό κι εμείς, η οικογένειά της, γνωρίζαμε ότι αυτή η ημέρα θα ερχόταν. Σε όποιες οικογένειες έχασαν αγαπημένους τους ξαφνικά, εξατίας του κορονοϊού, η καρδιά μου ραγίζει μαζί σας. Σας παρακαλώ, μείνετε ασφαλείς”, έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Κίφερ Σάδερλαντ.

H Σίρλεϊ Ντάγκλας γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1934 και ήταν κόρη του σοσιαλοδημοκράτη ηγέτη Τόμι Ντάγκλας -άλλοτε επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας Σασκάτσουαν του Καναδά.

 Έκανε πολυετή καριέρα στο σινεμά και στο θέατρο, τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ, όπου συνεργάστηκε με δημοφιλείς σκηνοθέτες, ανάμεσά τους τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ (Λολίτα) και τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Ringers).

Στη δεκαετία του 1960 και του ’70, ενώ ζούσε ακόμη στην Καλιφόρνια, η Ντάγκλας αγωνίστηκε ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και διαμαρτυρήθηκε για διάφορους σκοπούς -ανάμεσά τους υπέρ του κινήματος διεκδίκησης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων στις ΗΠΑ.

Βοήθησε στην χρηματοδότηση της ομάδας “Φίλοι των Μαύρων Πάνθηρων” με συνέπεια να χάσει την άδεια εργασίας της στις ΗΠΑ, όπου και κατηγορήθηκε (1969) για συνωμοσία και παράνομη κατοχή εκρηκτικών.

Η Ντάγκλας, πρωτοστάτησε επίσης στους αγώνες υπέρ του συστήματος υγείας του Καναδά. Αγωνιζόταν παθιασμένα, υπέρ ενός καθολικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ασκώντας πιέσεις στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα λόμπι τους.

Το 1965, παντρεύτηκε τον διάσημο καναδό ηθοποιό Ντόναλντ Σάδερλαντ, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τα δίδυμμα Rachel και Kiefer. Είχε ακόμη έναν γιό, τον Thomas, από προηγούμενο γάμο.

Η Σίρλεϊ Ντάγκλας, ήταν επίσης, δύο φορές υποψήφια για τα καναδικά βραβεία τέχνης Gemini -το 1998 για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη σειρά “Wind at My Back” και το 1993 για την ταινία “Passage of the Heart”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα