ΑΘΗΝΑ
16:41
|
05.11.2024

Μιλώντας στη σημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας σύστησε κουράγιο σε όλους μας, όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορούν να χαλαρώσουν τα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μιλώντας στη σημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας σύστησε κουράγιο σε όλους μας, όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα και επισήμανε ότι “έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Είναι σαφες ότι υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση, περιμένουμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν”. Τόνισε πως “είμαστε χαρούμενοι από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά”, σημειώνοντας ότι τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας “δεν θέλουμε να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες”, για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον αυτοπεριορισμό.

Σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού και την επόμενη μέρα, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι υπήρξαν χώρες που είχαν “ένα δεύτερο κύμα και ετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας”, επισημαίνοντας ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη: “αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σταδιακή έκθεση στον ιό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας”.

20 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας για σήμερα, με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχονται στα 1755, εκ των οποίων τα 361 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 655 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, με μέσο όρο ηλικία τους τα 65 έτη. Το 71% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 79 και από αυτούς 56 ήταν άνδρες και 23 γυναίκες. Εννιά ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα 269 ασθενείς με covid-19 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ενημέρωσή του στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε “γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου” η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα. “Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κοροναϊού στα κύτταρα νεώτερων ανθρώπων. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. “Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

Ν. Χαρδαλιάς: Ο στόχος επιτυγχάνεται, δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του μίλησε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Όπως είπε, “τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, αρκεί να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο”.

“το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποτιμήσουμε τον εχθρό που αντιμετωπίζουμε”, είπε χαρακτηριστικά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Ο Απρίλης, είπε, θα είναι “ο πιο δύσκολος αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, γι’ αυτό άλλωστε παρατάθηκαν μέχρις τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε αυτό που με κόπο κερδίσαμε έως σήμερα. Τα ευρήματα, ο αριθμός των κρουσμάτων, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθούν, γι’ αυτό αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε”.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμη ότι όλοι καλούμαστε να γιορτάσουμε διαφορετικά φέτος το Πάσχα. Ωστόσο προβληματισμό, όπως είπε, προκαλούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρηθήκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα και την Κυριακή στην Αγία Τριάδα της Πάτρας. “Το κράτος έπραξε τα δέοντα για τους διοργανωτές και παρακινητές αυτών των πρωτοβουλιών. Ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμου, εκτός κανόνων, εκτός μέτρων”. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν σχέση με τους πιστούς, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων φανατικών, που δρουν αντίθετα και στις αποφάσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας. 

Σήμερα έληξε η καραντίνα των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά. Για μία εβδομάδα παρατείνεται η καραντίνα του χωριού Εχίνου, η οποία έληγε αύριο για καθαρά προληπτικούς λόγους, όπως είπε ο υφυπουργός. Η απόφαση βασίστηκε στα ευρύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί σε Μύκονο και Σαντορίνη.  

Το υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών για τον κατάπλου 30 ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα, από το τέλος Μαρτίου και μετά. Από πλευράς νομοθεσίας έχει θεσπιστεί ρητά ο προσωρινός περιορισμός του κατάπλου σε ελληνικά λιμάνια και η αποβίβαση επιβατών. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που προβλέπονταν την Πέμπτη 2 Απριλίου, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια για την προσέγγισή τους στη μαρίνα του Λαυρίου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο Λαύριο και διενέργησε υγειονομικούς ελέγχους των πληρωμάτων, τα οποία θα παραμείνουν σε καραντίνα εντός των σκαφών για 14 μέρες.

Πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας  

21.308 συνολικά πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών έχουν δωθεί από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων. Όσον αφορά την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν διαπιστωθεί 359 παραβάσεις και έχουν γίνει 353 συλλήψεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα